Sůl není vždy nad zlato. Zásadně zvyšuje riziko infarktu a mozkových příhod, říkají známí lékaři

Zatímco v Evropě se spotřeba soli snižuje, Češi si jí denně dopřávají téměř třikrát více, než doporučuje Světová zdravotnická organizace. Vysoký příjem soli přitom zvyšuje krevní tlak, způsobuje srdeční selhání a cévní mozkové příhody a podílí se i na rozvoji demence, obezity, rakoviny žaludku nebo osteoporózy. Pokud by Češi snížili její spotřebu o třetinu, ubylo by podle odborníků až 30 % kardiovaskulárních příhod.
Zatímco v Evropě se spotřeba soli snižuje, Češi si jí denně dopřávají téměř třikrát více, než doporučuje Světová zdravotnická organizace. Vysoký příjem soli přitom zvyšuje krevní tlak, způsobuje srdeční selhání a cévní mozkové příhody a podílí se i na rozvoji demence, obezity, rakoviny žaludku nebo osteoporózy. Pokud by Češi snížili její spotřebu o třetinu, ubylo by podle odborníků až 30 % kardiovaskulárních příhod.