Rakovina a cukrovka z konzumace ovoce: Škodit mohou dusičnany, říká MUDr. Krátký a vysvětluje, kde jsou hranice
Rakovina a cukrovka z konzumace ovoce: Škodit mohou dusičnany, říká MUDr. Krátký a vysvětluje, kde jsou hranice

Autor: Martin Chalupa
chalupa@ctidoma.cz
Dusičnany neboli soli kyseliny dusičné jsou všude kolem nás. Jsou přítomny v půdě, ve vodě, ale i v ovoci a zelenině. Odborníci doporučují jejich hodnoty v jídle hlídat, protože nadměrný a dlouhodobý příjem dusičnanů zvyšuje šance na onemocnění rakovinou, cukrovkou či Alzheimerovou chorobou. Jak odhalit případné vysoké hodnoty a rozpoznat míru čerstvosti potravin?
Foto: Pixabay
Kolik dusičnanů v zelenině či ovoci je, to záleží nejen na jejich obsahu v půdě a způsobu hnojení, ale třeba i na světelných podmínkách
Dusičnany neboli soli kyseliny dusičné jsou všude kolem nás. Jsou přítomny v půdě, ve vodě, ale i v ovoci a zelenině. Odborníci doporučují jejich hodnoty v jídle hlídat, protože nadměrný a dlouhodobý příjem dusičnanů zvyšuje šance na onemocnění rakovinou, cukrovkou či Alzheimerovou chorobou. Jak odhalit případné vysoké hodnoty a rozpoznat míru čerstvosti potravin?