Velikonoce se slaví po celém světě, rozhodně ale nevypadají tak, jak je známe u nás. Každá kultura si do tohoto svátku něco přidala a něco naopak ubrala. Téměř v každé zemi se zkrátka slaví trochu jinak.
Asi nejpodivnějším způsobem slaví Velikonoce na Bermudách, a to pouštěním draka. Na druhém místě je nejspíše Haiti, kde pořádají obrovské karnevalové průvody a kombinují katolické zvyky s tamním obětováním zvířat pro duchy zemřelých.
Některé podivné zvyky se ale ujaly i v Evropě, například Norové se o Velikonocích pouští do čtení detektivek nebo sledují kriminální filmy a seriály.
U nás je hned po koledě tím nejoblíbenějším zvykem nejspíše pečení mazance, který má pro nás zvláštní symboliku. Mazanec je pečivem, které je znamením konce půstu a začátkem veselení se. Rozhodně byste na něm tedy neměli šetřit.
Ingredience:
- 35 g droždí
- 80 g krupicového cukru
- 500 g velmi kvalitní hladké nebo polohrubé mouky
- špetka soli
- půl lžičky sušené citronové kůry
- špetka muškátového oříšku
- lžička citronové kůry
- 1 vanilkový cukr
- 50 ml vlažného mléka
- 100 g měkkého tvarohu (ne z vaničky)
- 3 žloutky
- 1 bílek
- 80 g másla
- 100 ml smetany na vaření
- 50 g oloupaných mandlí
- 1 lžíce moučkového cukru
Postup
- Nejdříve je potřeba udělat kvásek. K tomu potřebujete smíchat droždí se lžičkou cukru, lžící mouky a trochou vlažného mléka tak, aby vám vznikla konzistence kaše.
- Poté ve velké míse smíchejte vanilkový cukr, sůl, citronovou kůru, muškátový oříšek a mouku prosetou skrz sítko spolu se změklým máslem a tvarohem.
- Do směsi dále přidejte kvásek poté, co se na něm utvoří pěna.
- Dále přidejte i žloutky a smetanu. Smetanu je nutné přidávat postupně a přestat ve chvíli, kdy bude mít těsto ideální konzistenci pro hnětení, tedy konzistenci podobnou modelíně.
- Těsto hněťte zhruba 10 minut, do té doby, než se přestane lepit k válu.
- Poté těsto zformujte do koule, lehce posypte moukou, vraťte ho do mísy a přikryté utěrkou ho nechte kynout zhruba hodinu až hodinu a půl.
- Do vykynutého těsta zapracujte rozinky a mandle (nechte si část mandlí na vršek mazance).
- Předehřejte troubu na 180 stupňů a bochánek vložte na pekáč vystlaný pečicím papírem, potřete ho bílkem rozšlehaným s trochou vody, posypte vršek mazance zbylými mandlemi a umístěte ho do trouby. Po 5 minutách snižte teplotu v troubě na 150 stupňů a počkejte dalších 40 minut.
- Nakonec můžete posypat moučkovým cukrem
Zdroj: Cook like Czechs, Kuchařka pro dceru, Radiožurnál
KAM DÁL: Jak ušetřit za jídlo: Stačí ho správně umístit do lednice a vydrží věky.