Zdraví prospěšné flavonoidy chrání před rakovinou
Je pochopitelné, když se pro výrobu černého i zeleného čaje použije stejná rostlina, respektive keř, tak obsah flavonoidů by v nich měl být stejný. Jenže o jeho množství ve finálním produktu nakonec rozhoduje způsob zpracování čaje. Lístky z čajovníku musejí projít fermentací, aby se z nich stal černý čaj.
Tím ale dochází k poklesu obsahu těchto zdraví prospěšných látek a jako vítěz vychází čaj zelený. Některé studie ukazují, že pravidelné popíjení zeleného čaje má dobrý vliv na snížení rizika onemocnění rakovinou nebo kardiovaskulárními chorobami. Současně reguluje krevní tlak a pomáhá ho udržovat ve správných hodnotách. V některých případech pravidelné pití zeleného čaje přispívá i k redukci tělesného tuku.
Kofein jako ranní životabudič
Zapomeňte ráno na černou kávu a raději si dopřejte šálek zeleného nebo černého čaje, který také kofein obsahuje. Současně s ním však v pravém čaji najdete i třísloviny, jež kofein dovedou vázat a postupně uvolňovat do organismu. Jeho účinky jsou pak pozvolnější a trvají déle. O tom, kolik ho bude, nakonec stejně rozhoduje příprava čaje. Zelený čaj se zalévá vodou, která má nižší teplotu (asi 70 °C), louhuje se kratší dobu (max. 2-3 minuty), takže v připraveném šálku nakonec budete mít kofeinu méně, než když byste vypili čaj černý.
Pravé čaje jako zdroj fluoru v prevenci zubního kazu
Oba čaje, tedy černý i zelený, pomáhají zubům bojovat proti zubnímu kazu díky obsahu fluoru. Černý čaj bohužel způsobuje nepříjemné zabarvení zubů, takže u tohoto porovnání vychází jako vítěz zelený čaj. Kladných účinků čajů na zuby si všimli i výrobci zubních past, takže výtažky z čaje obsahují i ony.
V zimním čase vás pravý čaj zahřeje, v létě naopak ochladí
Není nad to, když se vymrzlí vrátíte ze zasněžené sjezdovky a odložíte lyže, uvařit si horký černý čaj s cukrem a citronem nebo s kapkou rumu či slivovice. Ten vás výborně prohřeje. Pak už jen stačí se pohodlně natáhnout a relaxovat.
Je však zajímavé, že zatímco v zimě pravý čaj prohřeje vaše tělo, v parném létě má opačné účinky - teplý zelený čaj vás dokáže příjemně ochladit. Který čaj je tedy vítězem? Je to nerozhodné – protože oba čaje vám poskytnou v pravý čas to, co potřebujete.
Zelený, či černý čaj: Nerozhodný výsledek
Odpovědět, který čaj je lepší, jestli zelený nebo černý, je poměrně složité, protože každý se hodí pro jinou příležitost. Záleží také na jeho přípravě a délce vyluhování - správná příprava pravého čaje určuje jeho výslednou kvalitu i konečný obsah účinných látek, které s čajem získáte. Ne nadarmo se v minulosti pravý čaj pil jako lék. To ostatně platí i v současnosti. Zelený i černý čaj jsou prospěšné pro lidské zdraví. Pamatujte si však, že nic se nemá přehánět – ani pití čaje.