Kari je svým původem tamilské označní pokrmu, který na talíři velmi nápadně připomíná ragú, což jsou kousky masa, ryby nebo i zeleniny v omáčce. Právě v tomto významu je v dnešní době rozšířen po celé Indii.
Jako název koření se začal používat během koloniální nadvlády Britů. Když se kari dostalo do Evropy, zůstalo mu totiž nesprávné označení. V celé jihovýchodní Asii se dodnes pod názvem "kari" rozumí jen pokrm a samotnému koření se říká masála.
Masála je pak rozdílná nejen od oblasti k oblasti, ale také město od města. Je možné ho koupit připravené v obchodě, ovšem velmi často si jej rodiny připravují a míchají sami. Masála na severu Indie je často jemnější než ta, která se používá v jižní Indii, kde zase preferují až velmi ostré druhy.
Obecně je složena až z pětadvaceti druhů koření, má výraznou žlutou barvu a jedinečnou chuť mu ve všem modifikacích dodává kurkuma, které se někdy přezdívá japonský šafrán. Právě kurkuma obsahuje složku, která lidem může pomoci v těžkém boji s nadváhou.
Není kari jako kari
Kari a asijská kuchyně obecně jsou v současnosti velmi moderní a také oblíbené. Právě kari je více druhů a dělí se především v závislosti na samotné pálivosti a také na složení. Mluvíme především o kari pastách (ve světě curry pasta).
- Červená kari pasta - ta nejpálivější z pálivých, jelikož obsahuje červené chilli papričky, citronovou trávu, česnek, sůl, šalotku, limetku, kmín, koriandr a také galangal, což je speciální odrůda zázvoru, která není až tak aromatická. Tento druh pasty rozhodně není pro ty, kteří nejsou fanoušky pálivých jídel, případně teprve s thajskou nebo asijskou kuchyní začínají.
- Žlutá kari pasta - ta je pro změnu tvořena žlutými chilli papričkami a také výraznou kurkumou s římským kmínem. Dalšími ingrediencemi jsou šalotka, česnek, sůl, galangal, koriandr, muškátový oříšek, citronová tráva a skořice. Díky žluté kurkumě a římskému kmínu vám tato pasta hodně připomene indickou kuchyni. Pálivost tohoto koření je trochu mírnější, než tomu je u červeného kari.
- Zelená kari pasta - ta obecně nemá tak ostrou chuť, jelikož jsou v ní obsaženy čerstvé zelené papričky. Ostatní přísady jsou velmi podobné červenému kari. Slabší pálivost ale zapříčiní to, že se v ní chutě stejných potravin rozvinou odlišně.
Žlutý zázrak
Kurkumin je již velmi dlouho objektem vědců z celého světa a vypadá to, že by opravdu mohl být zázračnou látkou. Velmi dobře je použitelný v boji s nadváhou, ovšem jisté studie hovoří i o jeho příznivé schopnosti při léčbě rakoviny kůže, Alzheimerovy choroby nebo také artritidy.
Historie kari sahá až do Mezopotámské říše, a to konkrétně do 17. století před Kristem. Rozhodně to však není jen koření různých světových kuchyní. Ne zrovna moc lidí ví o tom, že existuje spousta způsobů využití.
Lze ho také popsat jako vynikající antioxidant, který má skvělé protizánětlivé účinky a také snižuje hladinu choresterolu. Velmi často se používá v lidovém léčitelství při poporodních bolestech a zástavě menstruace. Dobře se aplikuje i jako zásyp na různé lišeje nebo jiná kožní poranění.
Američtí odborníci zjistili, že kurkumin potlačuje nárůst tukových buněk, a to během testů na myších a lidských buněčných kulturách. Velkou efektivitu mělo především přidání kurkuminu do pokrům s vyšším obsahem tuku, což je právě důkazem, že by mohl fungovat jako bojovník proti obezitě. V praxi to vypadá tím způsobem, že kurkumin zabraňuje formování nových krevních cév, které napomáhají rozšiřovat tukovou tkáň, což je následná příčina tloustnutí.
Vlivy kari koření na zdraví
- účinky na psychickou pohodu
- velmi silný antioxidant - chrání organismus před volnými radikály
- zlepšení trávení a posílení žaludku
- odstranění nadýmání
- podpora tvory žluče
- pozitivní vliv na správnou funkci jater