Cholesterol je na webu Mayo kliniky popsán jako látka voskové konzistence, která se při jeho vysoké hladině v krvi může usazovat v cévách. Postupně se v cévách může nahromadit takové množství cholesterolu, že jimi přestane proudit krev; tyto usazeniny tak mohou lehce způsobit infarkt nebo mrtvici.
Tento stav se ale může projevovat i nepříjemnou bolestí na hrudi, která je způsobena tím, že cévami protéká méně krve, než je potřeba.
Hladina cholesterolu v krvi je ovlivněna zejména naším jídelníčkem a celkovým životním stylem. Vyšší riziko zvýšené hladiny cholesterolu v krvi tedy mají následující skupiny lidí:
- Lidé, kteří nekonzumují zdravou a vyváženou stravu. Jednou z potravinových složek, které k vysoké hladině cholesterolu přispívají nejvíce, jsou nasycené tuky
- Obézní jedinci
- Lidé, kteří se nevěnují pravidelné fyzické aktivitě
- Kuřáci
- Lidé, kteří konzumují velké množství alkoholu
- Jedinci, kterým je více než 40 let
Na vysokou hladinu cholesterolu v krvi by si také měli dávat pozor lidé, kteří trpí následujícími chorobami:
- cukrovka
- lupus
- chronické onemocnění ledvin
- HIV/AIDS
- hypotyreóza
Tato onemocnění totiž také, stejně jako některé potraviny a vzorce chování, zvyšují riziko zvýšení hladiny této látky.
Jak se zvýšené hladině cholesterolu v krvi vyhnout
V rámci prevence tohoto nebezpečného stavu je tedy namístě mimo jiné omezit kouření, nahradit nasycené tuky za ty nenasycené, zařadit do našeho jídelníčku více ovoce a zeleniny, udržovat si zdravou váhu a omezit konzumaci alkoholu.
Jedna ingredience vám ale může se snížením hladiny cholesterolu pomocí více než jiné, jde o výrobky ze sójových bobů. Studie dokazují, že tyto výrobky, mezi které patří mimo jiné i tofu, pomáhají lidem, kteří je pravidelně konzumují, udržet jejich hladinu cholesterolu v krvi v normálu.
Zdroj: Mayo Clinic, National Library of Medicine
KAM DÁL: Osteoporóza: Existuje postup, jak se před touto nemocí účinně chránit