Cholesterol je látka, která má voskovitou konzistenci a nachází se v našem krevním oběhu, jak na svém webu uvádí Mayo klinika. Cholesterol sám o sobě našemu zdraví nijak neškodí, naše tělo ho používá k výstavbě nových buněk. Problém nastává v případě, kdy máme v krvi až příliš vysoké množství cholesterolu.
Vysoká hladina cholesterolu v krvi totiž může vést k usazování cholesterolu na stěnách cév. Tento nebezpečný jev může nakonec snížit průtok krve našimi tepnami. Někdy se usazený cholesterol na stěnách cév může utrhnout a vytvořit krevní sraženinu, která může způsobit srdeční infarkt nebo mrtvici.
Vysoká hladina cukru v krvi
Velmi nebezpečná je i vysoká hladina cukru v krvi, jak na svém webu uvádí klinika Cleveland. Vysoká hladina cukru v krvi neboli hyperglykémie vzniká v momentě, kdy má naše tělo příliš málo inzulínu nebo ho nedokáže správně využít. Tento stav nastává především u pacientů trpících cukrovkou.
Neléčená hyperglykémie se může rozvinout v ketoacidózu. Jde o stav, při kterém se v krvi hromadí toxické kyseliny (ketony). Ketoacidóza může vést ke kómatu a dokonce i k úmrtí.
S cholesterolem a hyperglykémií pomůže med
Pokud si rádi sladíte čaje či kávu, měli byste místo cukru sáhnout raději po včelím medu. Má totiž hned několik pozitivních účinků na naše zdraví, jak na svém webu uvádí WebMD. Nová analýza univerzity v Torontu dokázala, že pravidelná konzumace medu nám může pomoci snížit vysokou hladinu cholesterolu a cukru v krvi.
„Mezi odborníky na veřejné zdraví a výživu se již dlouho říká, že cukr je cukr,“ uvedl výzkumník John Sievenpiper, MD, PhD v tiskové zprávě. „Tyto výsledky poukazují na to, že tomu tak není a měly by zastavit označování medu jako přidaného cukru v dietních doporučeních,“ dodal.
Analýza dokázala mimo jiné také to, že pravidelná konzumace medu mimo snížení vysoké hladiny cholesterolu a cukru v krvi dokáže zlepšit zdraví našeho srdce.
Zdroj: Mayo Clinic, Cleveland Clinic, WebMD
KAM DÁL: Demenci můžete poznat i podle změny chůze.