K velkému testu zmrzlinových chutí jsme pozvali Lukáše Dědka, aby u vybraných kladenských prodejců hodnotil aktuální chutě kopečkových či točených zmrzlin. Manažer společnosti Prima si na degustaci přizval firemní kolegyni Danu Macákovou. A jak to tedy vše dopadlo, kam je nejlepší zajít v Kladně na zmrzlinu?
Caffé a Gelateria
- První dojem
Lukáš: Skvělé místo pro prodej zmrzliny. Zarazil mě nevábný vzhled zmrzliny v gastrovanách. Neříkám, že to bylo odpuzující, ale nelíbilo se mi, že jim z těch vaniček zmrzlina překypovala. Pak zákazník dostane, stejně jako my, hodně takzvaně povolenou měkkou zmrzlinu. To je chutím na škodu.
Dana: Skvěle umístěný výdej. Esteticky na mě nic takový dojem neudělalo, abych nezapomněla.
- Nabídka zmrzlin
Lukáš: Bohatá nabídka kopečkové i točené zmrzliny s dostatečným počtem příchutí.
Dana: Příchutí je až zbytečně moc. Nabídka kvůli vysoké náplni vaniček působila vlivem tepla na vrchní část rozplizle. Buď byly nahoře povolené, nebo znovu zamrazené.
- Chuť
Lukáš: Dal jsem si jahodovou, protože na té nejlépe poznáte, jestli se výrobci povedla, nebo ji pokazil. Ta musí být skutečně z jahod. Z chemických náhražek se vyrábí velmi složitě a většinou se nepovede. Musím upřímně říct, že mně tady jahodová nechutnala. Třeba někomu chutná, ale pro mne nebyla vůbec jahodová. K jahodové jsem si dal jogurtovou a ta byla o něco lepší. Je to pro mě nejhorší kvalita, co jsem do téhle doby v našem testu ochutnal. Horší než průměr.
Dana: Mě na první pohled odrazovala nepřirozená barva příchutí. Působilo to opačně než luxusně.
- Cena
Lukáš: Patnáct korun je přiměřená cena kvalitě.
Dana: Nestyděla bych se z pohledu prodejce říct o méně peněz.
- Dojem z obsluhy
Lukáš: Nic špatného se říct nedá, ten člověk mně nevadil.
Dana: Usměvavý kluk. Nic mě na obsluze neurazilo.
- Celkový dojem
Lukáš: Na takovém místě v Kladně bych čekal kvalitu podobnou Venezii nebo Dolce Vitě. Nechápu, proč zde nejsou tyto cukrárny, proč jsou mimo pěší zónu. Ale nejsem z Kladna, tak chápu, že to asi nějaký důvod má.
Dana: Zapomenu…
Tony Oil
- První dojem
Lukáš: Účelné jsou zmrzlinové upoutávky před vchodem. Kdo neví, že se tady točí zmrzlina, tak by bez nich kvůli ní asi jen tak nezastavil.
Dana: Absolutně bych nečekala, že tady bude tolik točených zmrzlin. Mají čtyři drahé kvalitní stroje na výrobu zmrzliny a s tím jsem se na čerpací stanici ještě nesetkala. Je vidět, že mají vysokou výtoč, jinak by se jim nevyplatilo za takové stroje utrácet.
- Nabídka zmrzlin
Lukáš: Je zvláštní, že někde mají tolik druhů točené zmrzliny, a tím nemyslím jen to, že je vyrábějí na benzinové pumpě. Většina prodejců končí na čtyřech druzích. Tady jich mívají až šest.
Dana: Dala jsem si jogurtovou, čokoládovou, meruňkovou, jahodovou a oříškovou. Líbí se mi, že je můžu dostat jak samostatně, tak míchané.
- Chuť
Lukáš: Velmi dobrá. Mně chutnala čokoládová, jahodová a jogurtová.
Dana: Nejvíc mně chutnala čokoládová a jahodová.
- Cena
Lukáš: Trošku dražší, ale cena je za výbornou chuť. A také na čerpací stanici jsou lidé zvyklí za stejné zboží utrácet o něco více než v jiných obchodech.
Dana: Třicet korun za velkou porci je dobrá cena.
- Dojem z obsluhy
Lukáš: Příjemná, klidná, upravená.
Dana: Domácí atmosféra.
- Celkový dojem
Lukáš: Když už jednou zákazníci jejich točenou ochutnají, pak se jistě znovu zastaví, protože je fakt dobrá.
Dana: Na mě ta zmrzlinová výzdoba venku působí kýčovitě, ale dětem se to asi líbí. Méně je někdy více.
Na Kulaťáku
- První dojem
Lukáš: Klasická budka s točenou zmrzlinou. Docela dobrý.
Dana: Dobré umístění stánku, navíc, když široko daleko nic podobného není.
- Nabídka zmrzlin
Lukáš: Malina s vanilkou, dvě příchutě, to je běžná nabídka. Devadesát devět procent takových stánků má dvě příchutě.
Dana: Absolutně normální nabídka.
- Chuť
Lukáš: Moc mi nechutnaly. V konkurenci domácích zmrzlin jsou ty práškové horší.
Dana: Nepřirozená, převoněná v chuti.
- Cena
Lukáš: Patnáct za malou, dvacet za velkou porci je normální cena.
Dana: Běžná, jen z chuti zmrzliny bych i za tuhle cenu byla zklamaná.
- Dojem z obsluhy
Lukáš: Za malým okýnkem není ani vidět.
Dana: Starší pán v pohodě.
- Celkový dojem
Lukáš: Nic, kvůli čemu bych se sem pro zmrzlinu vrátil.
Dana: Klasický stánek s občerstvením, mezi kterým je také točená zmrzlina.
Veselá cukrárna
- První dojem
Lukáš: Nic víc než cukrárna uprostřed nákupního centra. Mrazák s gastrovaničkami na mě svým designem působil staře.
Dana: Tuctová cukrárna v opuštěném obchodním centru. Jako městečko duchů mi to tady připadá.
- Nabídka zmrzlin
Lukáš: Nevypadají tak přitažlivě a nazdobeně krásně jako v cukrárnách, kde se o to starají přímo jejich majitelé. Vzhled je pro prodej také zásadní, nejen chuť, a zákazník tu nemá pocit, že by kupoval něco atraktivního.
Dana: Výběr mají dostatečný. Navíc i neobvyklé chutě, okurkovou nebo ananasovou. I mně chybí na vaničkách přitažlivé zdobení zmrzlin.
- Chuť
Lukáš: Dal jsem si vanilku a čokoládu. Čokoláda byla celkem dobrá. Kopečková je lepší než točená.
Dana: Dala jsem si ananas a jahodu. Byly trochu do sorbetova s vyšším podílem ovoce. Mně chutnaly.
- Cena
Lukáš: Patnáct či devatenáct korun za porci jsem v Kladně zaplatil za lepší kvalitu. Říkají, že zmrzliny mají základ v mléce z Itálie, je to možné, ale je to rovněž součástí marketingového tahu na zákazníka.
Dana: Ochutnala jsem v Kladně za stejnou cenu i horší zmrzliny.
- Dojem z obsluhy
Lukáš: Nemám žádný dojem. Paní byla příjemná.
Dana: Normál.
- Celkový dojem
Lukáš: Do nákupního centra by se hodil mrazák s lepším designem a zmrzlina s přitažlivější dekorací.
Dana: Nešla bych na zmrzlinu do téhle cukrárny, protože oproti ní má mrazák s vaničkami konkurence, u které jsme zmrzlinu ochutnali v centru města, a navíc je jejich nabídka lépe umístěná i chuťově přitažlivější.
Venezia
- První dojem
Lukáš: Klasická hezká cukrárna. Mně se líbí. Rád bych sem chodil.
Dana: Jestliže jsem někdy o nějaké zmrzlině z Kladna slyšela, pak to byla ta z Venezie. O ní se mluví i za hranicemi města. Když jsem k ní přicházela, okamžitě jsem si na to vzpomněla. První dojem z interiéru na mě zapůsobil velmi dobře.
- Nabídka zmrzlin
Lukáš: Takhle by nabídka zmrzlin měla vypadat. Výdejník je čistý, s atraktivní nabídkou. Hned jsem dostal na zmrzlinu chuť.
Dana: Nádherné bohaté zdobení.
- Chuť
Lukáš: Nechali jsme si naservírovat čokoládu, oříšek, meruňku, rybíz, pistácii a rakytník. Mně moc chutnaly a nejvíc čokoládová. U pistáciové jsem ocenil, že je evidentně vyrobena z pistácií a není dobarvovaná do zelené, na kterou jsou někteří lidé zvyklí z dob minulých. Každý zákazník si ve Venezii najde tu svou a neprohloupí.
Dana: Luxusně plná. Zvláště u čokoládové oceňuji její hutnost a pravost. Na její chuť se nedá zapomenout.
- Cena
Lukáš: Šestnáct korun za kopeček je zatím nejnižší cena, kterou jsme dosud zažili. Klidně bych ji o tři koruny zvedl. Ta kvalita si to zaslouží.
Dana: Jsem překvapená, jak je v poměru k chuti zmrzlin nízká.
- Dojem z obsluhy
Lukáš: Bylo vidět, že svou práci dělají rády, že ji berou jako poslání. Obsluha byla usměvavá a příjemná.
Dana: Jen ten nejlepší!
- Celkový dojem
Lukáš: Venezia se mi líbí, i když výzdoba a zařízení v ní není úplně můj styl.
Dana: Jedenáct bodů z deseti…
Dolce Vita
- První dojem
Lukáš: Za posledních sedm let jsem tady potřetí a jen mě to utvrdilo, že mé vzpomínky na vysokou kvalitu jsou správné. Nabídka je dostačující.
Dana: Nádherné prostředí s bezvadným posezením před cukrárnou. Uvnitř mne upoutala pestrá nabídka nejenom zmrzlin. Je vidět, že se o vše starají s láskou. Mají luxusně nazdobené vaničky se zmrzlinami s přidaným čerstvým ovocem.
- Nabídka zmrzlin
Lukáš: Design i chuť jsou skvěle připravené.
Dana: Zákazník si vybere a neprohloupí.
- Chuť
Lukáš: Je vidět, že menší výrobci domácí zmrzliny si mohou dovolit nabízet zvláštní příchutě z čerstvých suroviny. Mě zaujaly rakytníková a tvarohová. Masoví výrobci zmrzlin si třeba nemůžou dovolit dělat makovou.
Dana: Ochutnala jsem od každé a kopečkové jsou výborné. Ale úplně mě dostala točená jogurtová s přelivem z čerstvého ovoce. Netradiční, správně jogurtově nakyslá.
- Cena
Lukáš: Cena za kopeček je z pohledu zákazníka, který nechce zůstat pouze u jedné porce, velmi lákavá.
Dana: Cena do dvaceti korun za kopeček je velmi neobvyklá v souvislosti s vysokou kvalitou. V porovnání s tím je například cena dvacet pět korun za kopeček v cukrárně Ňam-Ňam možná až moc vysoká.
- Dojem z obsluhy
Lukáš: Sympatická. Cítil jsem z nich, že to dělají s láskou.
Dana: Super. Obsluze evidentně záleží na tom, jestli zákazníkům chutná.
- Celkový dojem
Lukáš: Už bych musel hledat mouchy, a to je zbytečné. Nemám, co negativně kritizovat.
Dana: Na stupnici deseti bodů dávám absolutních deset za všechno.
Kladenský Sokol
- První dojem
Lukáš: Nic krásného to není. Klasické rychlé občerstvení odpovídající účelu i nabídce.
Dana: První dojem nic moc, ale na druhou stranu chápu, že stojí na kraji pěší zóny, takže nemusejí až tolik zaujmout zákazníka estetikou prodeje. Důležité je, že mají pestrou nabídku.
- Nabídka zmrzlin
Lukáš: Oceňuji, že nabízejí čtyři příchutě, obvykle v takových stáncích mají jen dvě.
Dana: Vybere si každý, kdo má rád ovocnou či smetanovou klasiku.
- Chuť
Lukáš: Zvolil jsem čokoládu s vanilkou, ale ochutnal jsem i ovocné a byly vodovější, méně tuhé, než bych čekal. Unešený jsem ze žádné z těch chutí nebyl.
Dana: Dala jsem si ovocný mix banánové s jahodovou. Odpuzující barva banánové mně připadala ušmudlaná, jako celé to okýnko. Průměrná chuť.
- Cena
Lukáš: Běžná. Porce malé, za dvacku byla dostatečně velká.
Dana: Malá za dvacet korun je adekvátní běžná cena.
- Dojem z obsluhy
Lukáš: Ani jsem si nevšiml, kdo mi zmrzlinu prodával…
Dana: Mám stejný dojem.
- Celkový dojem
Lukáš: Klasické rychlé občerstvení, nákup na ulici. Raději bych si sednul na kopečkovou zmrzlinu někam do cukrárny nebo kavárny.
Dana: Ušmudlaný pocit, čemuž odpovídá i poutač na zmrzlinu.
Ňam-Ňam
- První dojem
Lukáš: Před dvěma roky jsem ochutnal nižší kvalitu a takovou jsem čekal také nyní. Byl jsem ale mile překvapen. Jejich kvalitativně vyšší řada Bombato mně chutnala. Je to i na pohled velký rozdíl.
Dana: Překvapilo mě, že výdejník mají vystrčený směrem do ulice. Takže jsme museli objednávat z ulice, což nemusí být každému příjemné. Je to z mého pohledu nešikovné.
- Nabídka zmrzlin
Lukáš: V nabídce jsem našel vše, co takzvaně potřebuji k životu. Nějakých osm naplněných gastrovan úplně stačí.
Dana: Nabídka je pestrá, čistota dobrá, nic, co by mě odradilo.
- Chuť
Lukáš: Vybral jsem si malinu a jahodu. Byly výborné.
Dana: Vybrala jsem si tmavou čokoládu a vanilku. Neznám složení zmrzlin, ale chuť vanilky je dobrá, čokoláda fantastická.
- Cena
Lukáš: Cena dvacet pět korun za kopeček je drahá. A nedostal jsem nějak bůhvíjaký mega kopeček jako v Itálii. Pokud si v Ňam-Ňam lidé zmrzliny kupují, pak to svědčí o tom, že si za kvalitu rádi zaplatí. Do Kladna se dostanu jednou za dlouhou dobu a divím se, že takhle zastrčená cukrárna si dovolí tak vysoké ceny u zmrzliny.
Dana: Vzhledem k chuti zmrzlin mě cena neurazila.
- Dojem z obsluhy
Lukáš: Neupoutala mě.
Dana: Neutrální.
- Celkový dojem
Lukáš: Sem bych na zmrzlinu šel, doporučil bych ji, i když stojí dost peněz.
Dana: Fajn. Pokud bych mohla volit na stupnici, tak bych dala osm z deseti.
Jak to dopadlo, která zmrzka je NEJ?
Lukáš: Překvapilo mě, na kolika místech v Kladně se prodává opravdu kvalitní zmrzlina. Naposledy jsem zmrzliny tady hodnotil před dvěma roky a jejich úroveň se zlepšila. Zároveň se mi potvrdilo pravidlo, že kopečková zmrzlina je obecně kvalitnější než točená, pokud se o točenou prodejci nestarají se zvláštní péčí a láskou. Takový příklad jsme zažili v čerpací stanici s šesti druhy a v cukrárně Dolce Vita s jejich jogurtovou příchutí. Nejvýše cením zmrzliny ve Venezii a Dolce Vitě, pak hned v cukrárně Mňam – Mňam.
Dana: V Kladně si výtečnou zmrzlinu musíte pro sebe najít. Nedejte hned na první dobrou, to byste pak mohli zůstat například na pěší zóně, čímž byste udělali chybu. Mrzí mě, že poměr mezi dobrou zmrzlinou a špatnou je v největším středočeském městě tak malý. Čekala bych větší nabídku té kvalitnější. Pokud máte radši točenou, pak doporučuji zajet za nepřeberným výběrem na benzinku, ale jestli vám v centru města stačí jedna skvělá jogurtová s čerstvým jahodovým přelivem, potom stačí zajít do cukrárny poblíž pěší zóny. Tam zároveň dostanete nejlepší kopečkovou, nebo si za vysokou kvalitou chuti můžete dojít o několik bloků níže.
Děkujeme za spolupráci webu vasekladno.cz.