Spáry mezi dlaždicemi: Jak je vyčistit lehce a bez bělidla

Čištění spár mezi dlaždičkami bělidlem je může poškodit
  |   zajímavost

Tenké spáry mezi dlaždicemi v koupelně či na podlaze můžete lehce vyčistit i bez bělidla. Při pravidelném úklidu podlahy nebo koupelny byste na ně rozhodně neměli zapomínat, předejdete tak vzniku plísní.

Dlážděnou podlahu nebo zeď v koupelně můžeme vyčistit poměrně lehce. Dlaždičky v koupelně stačí jen ve většině případů setřít vlhkým hadříkem a máme hotovo. Na dlaždice na podlaze skvěle funguje čistič na podlahy zředěný s vodou a obyčejný mop.

Problémem ale často bývají spáry mezi nimi. Jsou totiž na rozdíl od dlaždiček vyrobeny ze směsi vody, cementu a písku. Navíc jsou umístěné lehce pod povrchem jednotlivých dlaždiček, to znamená, že produkty, se kterými se rozhodneme vyčistit dlážděnou podlahu, se velmi často usazují ve spárách mezi jednotlivými dlaždicemi. Spárovací hmota navíc nemá hladký povrch jako většina dlaždic, zbytky čisticích prostředků a špíny se tak mohou dostat i lehce do hloubky tohoto porézního materiálu. Světlá barva spárovací hmoty ji navíc dělá náchylnou ke vzniku skvrn.

Řada lidí k vyčištění spár používá bělidlo. To ale není tou nejlepší volbou. Bělidlo totiž sice spáry trochu zesvětlí, zároveň je ale lehce rozmělňuje a může je tak poničit, a to zejména, pokud ho necháte na spárách delší dobu působit.

Čisticí přípravky s obsahem bělidla nebo čpavku navíc tím, že spárovací hmotu naruší, mnohonásobně ztěžují její další čištění.

Na dlaždicích na podlaze, ale i na stěnách se mohou hromadit nejrůznější nečistoty. Samotný povrch dlaždic jde naštěstí vyčistit poměrně jednoduše, stačí je jen setřít mopem či mikrotenovým hadříkem a nějakým typem čisticího přípravku, který je na jejich péči určený.

Ve spárách mezi dlaždicemi se ale často, a to dokonce i přes jejich pravidelné čištění, hromadí nečistoty, jak na svém webu uvádí The Simple Parent.

Časem tam mohou prostory mezi jednotlivými dlaždicemi na některých místech ztmavnout a pokazit tak vzhled celé podlahy či obkladu. Může na nich dokonce začít růst nebezpečná plíseň.

Jak ztmavnutí prostor mezi dlaždicemi předejít?

Hromadění nečistot v prostoru mezi dlaždicemi je způsobeno především tím, že spáry mezi dlaždicemi jsou umístěny níže než povrch dlaždic. Při vytírání tak často setřeme mopem čisticí produkt spolu s nečistotami z povrchu dlaždic, ale ve spárách mezi nimi zůstává.

Ideální tak je dávat si pozor, abychom čistič v prostoru mezi dlaždicemi nezanechávali. Ideální je po vytření podlahy směsí vody a prostředku na podlahy napustit si do kbelíku čistou vodu a podlahu setřít podruhé.

To samé platí pro obklady v koupelně. Ve spárách mezi dlaždicemi v koupelně se často usazují sprchové gely a další přípravky, které při sprchování používáme. Ideální je tak po sprchování stěnu za nimi důkladně otřít.

Jak spáry mezi dlaždicemi spolehlivě vybělit?

Rozhodně bychom se měli vyhnout bělidlu, to totiž může spáry drobně poškodit, jak na svém webu uvádí The Carpet Legacy.

Ideální je naopak vzít si k ruce dvě běžné ingredience, které má doma asi každý z nás. Řeč je o bílém octu a jedlé sodě.

Stačí jen ocet a sodu smíchat dohromady tak, abychom z nich utvořili pastu, nanést ji pomocí starého kartáčku na zašlé spáry a nechat ji několik desítek minut působit. Poté jen stačí spáry vydrhnout pomocí starého kartáčku či houbičky a směs jedlé sody a octa z nich smýt.

Jedlá soda

Naštěstí ale existuje jeden prověřený způsob, který vám pomůže dostat špínu z prostoru mezi dlaždicemi stejně účinně jako bělidlo a navíc neponičí spárovací hmotu, která je drží pohromadě. Jde o kombinaci dvou levných ingrediencí, které už s největší pravděpodobností máte doma, řeč je o směsi jedlé sody a vody.

Stačí jen smíchat jedlou sodu a vodu tak, aby se vám utvořila tuhá pasta. Její množství záleží na množství spár, které potřebujete vyčistit. Pastu poté stačí jen nanést na spáry a nechat ji na nich působit zhruba po dobu 20 minut.

Ideálním způsobem, jak směs jedlé sody a vody na spáry nanést, zejména na ty umístěné horizontálně, je pomocí starého kartáčku na zuby.

Po uplynutí 20 minut stačí směs ze spár setřít pouhým mopem a vodou. V případě dlaždiček na zdi v koupelně můžete pastu ze zdi jen jednoduše osprchovat. Pomůže vám zbavit se nejen zbytků čisticích přípravků a sprchových gelů, ale i plísně a dalších nečistot, které byly ve spárách mezi dlaždicemi usazeny.

Zdroj: Express thesimpleparentthecarpetlegacy, decoist

 

KAM DÁL: Zašlé bílé prádlo: Jak ho lehce a levně oživit bez poničení.