Datle jsou druhem ovoce, které roste na datlovníku pravém. Jedná se o oválné plody, které mají tmavě hnědou barvu, přičemž dosahují délky 3 až 7 cm a šířky 2 až 3 cm. Je pro ně charakteritické, že mají velmi nízký obsah vody a naopak extrémně vysoký obsah sacharidů, jelikož jsou jimi tvořeny až ze 70 %.
RECEPT: Zapečená jablka s datlemi
Budete potřebovat hrst vypeckovaných datlí, které nakrájíte na malé kousky. Asi okolo 100 g oříšků dle libosti nasekejte a promíchejte se lžící rybízové marmelády, k čemuž přidejte datle, a také po lžíci tmavého cukru, medu a calvadosu. Ze čtyř menších jablek vydlabejte jádřince a u stopky seřízněte. Vnitřek vyplňte hmotou a v zapékací misce pečte asi 20 minut na mírném plameni.
Datle jsou ovšem také velmi bohatým a významným zdrojem draslíku, železa, chlóru a také vitamínu B. Obecně se jedná o velmi bohatý a rychlý energetický zdroj pro lidský organismus, který využívají i profesionální sportovci během svých vrcholových výkonů.
V určitých částech světa jsou dokonce datle považovány za jednu ze základních složek potravy. Máme na mysli především subtropické a pouštní oblasti, jako je například severní Afrika nebo Blízký východ.
V rámci produkce jsou největšími pěstiteli primárně země, jako je Irák, Španělsko, Tunisko nebo Maroko. Datle se ovšem ve velkém pěstují také na Kanárských ostrovech, Pákistánu, Indii nebo v Kalifornii, kam byly člověkem po osídlení rozšířeny.
Konzumují se především vysušené, což poměrně výrazně zlepšuje jejich trvanlivost. Toho hodně v minulosti využívali beduíni nebo karavany křižující nehostinné pouště. V některých kulturách dokonce žijí v přesvědčení, že datle mají afrodiziakální účinky.
Zejména v arabských zemích jsou datle součástí každodenní kuchyně a jsou tu konzumovány opravdu ve velkém. Servírují se hlavně slisované do bochníku nebo se také často pečou jen tak na másle.
Nakoupit a skladovat se dají dva druhy datlí:
- Čerstvé datle
Plody by měly být co nejvíce měkké a šťavnaté. Je velmi vhodné si je otestovat, nejlépe pak rozpůlit, a to kvůli jejich poměrně vysoké červivosti. Čerstvé datle se pak nejlépe skladují v chladném prostředí, ovšem jejich trvanlivost je nižší než u sušených, vydrží pouze několik týdnů.
- Sušené datle
Tady je třeba se porozhlédnout především po těch, které nebyly chemicky ošetřeny. Sušené datle můžeme v suchém prostředí v pohodě skladovat i několik měsíců. V uzavřené vzduchotěsné nádobě dokonce vydrží kvalitní datle i více než jeden rok, v mrazáku pak i několik let.
Významně působí na naše zdraví
Už tradičně se používají především při silném a suchém kašli. Využití najdou ale i během zánětu průdušek a dalších onemocněních, které se týkají dýchacích cest. Plody datlovníku je také vhodné díky jejich vysokému obsahu železa využívat během onemocnění anémií.
Datle mají svůj původ v oblasti Přední Asie, přesněji pak z Metopotámie. Odtud se datlová palma vlivem člověka úspěšně rozšířila do rozsáhlých suchých a teplých oblastí, kde je hojně pěstována.
Jelikož mají skutečně vysokou výživovou hodnotu, tak se doporučují také těžce pracujícím, dospívajícím, těhotným nebo kojícím ženám. Spekuluje se ale také o tom, že konzumace datlí podporuje laktaci.
Pokud vás trápí usínání, tak se radí vyzkoušet sníst před spaním několik kusů datlí, jelikož jsou díky obsahu tryptofanu považovány za přírodní uspávací prostředek. Ovoce z datlové palmy díky vysokému obsahu vitamínu B1 a magnesia je také velmi prospěšné pro nervový systém, a to především během stresů.