Chladná rána ještě nepolevila, naše tělo si tedy žádá větší množství vitaminů, aby nás neskolila kdejaká jarní chřipka. Proč si tedy nepolechtat chuťové buňky pravou domácí marmeládou z čerstvého ovoce, která je vitaminy napěchovaná? Vyzkoušeli jsme pro vás zdravé a chutné recepty, ani jeden vám nezabere více jak třicet minut.
Vitamin C doplní marmeláda z kiwi
Na marmeládu z kiwi budete potřebovat:
500 gramů oloupaných kiwi
2 banány
500 gramů želírovacího cukru
Kiwi rozmixujte společně s banány, dokud se nezbavíte všech hrudek, směs musí být krásně hladká. Banány přidáváme díky jejich sladké chuti, abychom se vyhnuli přidávání většímu množství cukru. Do hrnce nalijte rozmixované ovoce a přidejte želírovací cukru. Vařte patnáct minut na mírném ohni.
Brusinkovým mlsáním proti zánětu močových cest
Na tento recept si připravte:
500 gramů sušených brusinek
1 kilogram oloupaných jablek
700 gramů želírovacího cukru
Postup je prakticky stejný jako u předchozího receptu. Nechte si padesát gramů brusinek stranou, které nasekejte na menší kousky. Ostatní brusinky rozmixujte s jablky a s želírovacím cukrem vařte deset minut. Poté přidejte zbytek nasekaných brusinek a za stálého míchání na mírném ohni povařte dalších deset minut.
Doporučujeme: RECEPT: Upečte si domácí bylinkový chléb
Exotiku do kuchyně vnese ananasová marmeláda
Na tento recept je potřeba:
1 kilogram ananasu
800 gramů želírovacího cukru
Ananas pečlivě zbavte kůry a nakrájejte na malé kousky. Tyčovým mixérem rozmixujte a společně s želírovacím cukrem vařte patnáct minut. Ananas navíc podporuje správnou funkci metabolismu.
Čtěte také: Okurková limonáda osvěží a detoxikuje tělo
Jahodová marmeláda nesmí ve spíži chybět
Potřebujeme:
500 gramů čerstvých jahod
4 polévkové lžíce čerstvě vymačkané citrónové šťávy
500 gramů želírovacího cukru
Na začátku odeberte pár jahod, které nakrájejte na malé kousky, ty přidáte až jako poslední ingredienci, abyste v marmeládě měli do čeho kousnout. Zbytek jahod rozmixujte a dejte společně s citrónovou šťávou do hrnce. Přisypte želírovací cukr a nechte povařit. Po pěti minutách přidejte kousky jahod a vařte dalších deset minut. Ještě za tepla přelijte marmeládu do zavařovacích sklenic.