Recept na ty nejlepší perníčky. Udržet je dlouho vláčné vám pomůže jednoduchý tip

S tím, aby vám perníčky vydržely krásně vláčné, vám pomůže obyčejné jablko
  |   zajímavost

Celá řada domácností se už léta snaží objevit ten nejlepší recept na perníčky a vymyslet způsoby, jak zařídit, aby jim perníčky vydržely dlouho čerstvé. Naštěstí vám s tím pomůže jeden jednoduchý trik.

Perníčky můžeme vysledovat až do starého Řecka a Egypta, kde měly zcela jinou podobu a používaly se k rituálním účelům, jak uvádí The Spruce.

Tato pochoutka se na našem kontinentu objevila už v 11. století. Tehdy přivezli křižáci ze Středního východu aromatický zázvor a čeští kuchaři, kteří připravovali pokrmy pro šlechtu, s ním začali experimentovat. Později se stal zázvor dostupným i pro nižší vrstvy a perníčková tradice začala vzkvétat.

Starověký recept na perníčky se ale od těch, které známe, dnes velmi lišil. Dříve se perníkové těsto vyrábělo smícháním mandlí, strouhanky, růžové vody, cukru a zázvoru. Těsto se poté vtisklo do dřevěných formiček, které byly většinou vyřezány do tvarů králů, královen nebo křesťanských symbolů.

Dokonce i před několika stovkami let se hotové perníčky bohatě zdobily jedlým barvivem nebo bílou polevou, samozřejmě ale jen v sídlech těch, kteří si to mohli dovolit.

Strouhanka byla nahrazena moukou až v 16. století v Anglii. Do receptu na perníkové těsto byly tehdy také přidány vejce a sladidla.

Recept na perníkové těsto

Pokud jste fanoušky co možná nejměkčích perníčků, tento recept je přímo pro vás.

Potřebujete:

  • 10 dkg másla (změklé)
  • 2 vejce
  • 2 lžíce medu
  • 1 lžíce perníkového koření
  • 50 dkg hladké mouky
  • 25 dkg moučkového cukru
  • čajová lžička kakaa
  • 1/2 lžičky jedlé sody

Poleva

  • 24 dkg moučkového cukru
  • 2 bílky
  • pár kapek citronu

Postup

Všechny suroviny postupně smícháme dohromady a vypracujeme z nich tuhé těsto. Nesmíme zapomenout těsto zabalit do fólie a dát ho odpočinout do lednice minimálně na několik hodin. V momentě, kdy se rozhodnete z těsta vykrajovat perníčky, nejdříve počkejte, než se ohřeje na pokojovou teplotu. Poté můžete těsto vyválet a začít vykrajovat.

Vykrájené perníčky umístěte na máslem potřený plech nebo na pečicí papír.

Po upečení můžete (ale nemusíte) perníčky potřít vejcem rozmíchaným ve 4 lžících mléka.

Poté už jen stačí vyšlehat spolu ingredience na polevu, počkat, než perníčky vychladnou, a začít zdobit.

Jak udržet perníčky dlouho měkké?

Stačí jen perníčky skladovat s půlkou jablka a vydrží vám krásně vláčné. Jablko položte na perníčky pouze slupkou, v opačném případě by se vám rozmočily.

Zdroj: The Spruce, Sallys baking addiction

KAM DÁL: Levné dárky pro každého, kterými rozhodně neurazíte.

Klíčová slova: