Stejně jako se některá zvířata v zimě ukládají k zimnímu spánku, i naše tělo se v zimě mění. Potřebuje větší příjem vitamínů a dalších prospěšných látek. Pomozte svému tělu cítit se skvěle. Budete mít plno energie a zimní splíny si na vás jen tak nepřijdou.
Polévky a ovesné vločky nepodceňujte
První pokrm, který napadne asi každého z nás, jsou polévky. Přesto stále hodně lidí jejich pozitivní účinky ignoruje. Dodají vám potřebné živiny a jsou skvělou variantou při již probíhajícím onemocnění. Jedná se o lehké jídlo, které zároveň nezatíží vaše trávení. Milovníky sladkých snídaní potěší jakýkoliv druh kaše. Zejména ovesná kaše je v tomto období vašemu tělu prospěšná. Navíc její příprava je velmi snadná.
Ovesné vločky obsahují tělu prospěšný zinek, který podporuje vaši imunitu. Libová masa a mořské ryby jsou další skupinou, která je ideální v zimním období. Prvním benefitem je, že nezatíží vaše trávení. Mořské ryby dále obsahují prospěšné minerální látky a nasycené mastné kyseliny, které by měl obsahovat každý jídelníček. Zajímavostí je, že správný obsah omega 3 mastných kyselin ve vaší stravě prokazatelně zlepšuje náladu. Zároveň snižuje pravděpodobnost příznaků depresí, jak uvádí studie z Pitthburgské univerzity.
Sezonní potraviny na prvním místě
Zaměřit se na stravu založenou na sezonních potravinách je základ zdravého a vyváženého jídelníčku. Je to jednoduchý tip, který v sobě má každý zakořeněný už od svých předků. V zimě tedy do svého jídelníčku zkuste zařadit tyto potraviny:
- Kořenovou zeleninu (brambory, mrkev, petržel, celer)
- Dýně
- Cibuli
- Ředkev
- Řepu
- Jedlé kaštany
- Pórek
- Datle
- Jablka a hrušky
- Kapustu
Kouzlo koření a zázvoru
Máte podrážděný žaludek či se o vás pokouší nachlazení? Nebaví vás už popíjení bylinných čajů? Zázvor je velice univerzální a oblíbená surovina, která vám pomůže. Kromě bolesti žaludku napomáhá i při ochraně imunitního systému. Samotný zázvorový čaj můžete zpestřit špetkou skořice. Koření je surovinou oblíbenou snad v každé kuchyni. Používáte ho na denní bázi. V zimě má pro váš organismus mnoho benefitů.
Využijte sílu skořice, kterou lze přidat nejen do sladkých pokrmů a nápojů. Kardamom pak podpoří váš metabolismus a pomůže s předcházením stresu. Nové koření napomáhá správnému fungování trávení a je zároveň prospěšným antioxidantem. Nešlápnete vedle, ani pokud zvolíte jako koření kurkumu. Ta kromě antioxidačních schopností působí příznivě na mozek a zvládání stresu.
Čemu se vyhnout
Zejména v zimních měsících je třeba dbát na to, abyste svoje tělo příliš nezatěžovali. Je důležité podpořit imunitu, dbát na dostatečný příjem vitamínů a minerálních látek. Existují však potraviny, které zbytečně zatěžují trávení a nemají žádné benefity podporující vaše zdraví. Patří mezi ně zejména smažená jídla a přílišná konzumace průmyslově zpracovaných jídel. Bílé pečivo raději vyměňte za kvalitní celozrnné výrobky. Je lepší se vyhnout i slazeným nápojům a alkoholu.
Zdroje: healthline.com, sciencedaily.com, eatthis.com
KAM DÁL: Chladné počasí zvyšuje riziko vzniku mrtvice a infarktu. S prevencí může pomoci i termoprádlo.