Kočka a nádor

Ani kočkám bohužel se nevyhnou zhoubná onemocnění
 

Ani čtyřnohým mazlíčkům se v dnešní době bohužel toto často zákeřné onemocnění nevyhýbá. I přesto, že se jedná o závažnou chorobu, existuje díky léčbě naděje na uzdravení.

Nádory mohou být nezhoubné – to znamená, že se nešíří dál nebo zhoubné, které se naopak šíří a napadají ostání orgány dál. „Pokud je na těle kočky diagnostikován nádor záleží jeho léčba a prognóza na tom, o jaký druh nádoru se jedná, říká MVDr. Petr Košař z veterinární kliniky v Říčanech.

Nejčastější nádorová onemocnění

Dle studií je u koček diagnostikováno až 90 % nádorů zhoubných. Mezi nejčastější patří sarkom – postihuje kosti a chrupavky, lymfom – nádor mízních uzlin, lipom – nádor tvořený tukem, melanom – kožní nádor. Všechny jmenované nádory rostou pomalu a kočky často nemusí mít dlouho skoro žádné alarmující příznaky. Proto se na ně přichází poměrně pozdě.

Příznaky, které mohou na nemoc ukázat

  • Občasné zvracení a průjem
  • Krev ve výkalech či zvratcích
  • Postupně se zvětšující nádorky na kůži

Na nejhorší nemusí dojít

I přesto, že se jedná o závažné onemocnění, je možné i zhoubné nádory léčit. „Z léčebných metod, které se používají u koček, se používá chirurgická, chemoterapie a ozařování,“ říká MVDr. Petr Košař. Pokud máte podezření, že je váš miláček nemocný, neváhejte navštívít veterináře, který případný nádor spolehlivě odhalí a nasadí správnou léčbu. 

Klíčová slova: