Nechce se vám péct korpus na dort? To není takový problém. Nikdo přece neříká, že to nejde bez něj. Vždyť stačí balíček sušenek a trocha másla. Jak na to? Jednoduše!
Korpus je vlastně hotový
Představme si, že jsou sušenky vlastně hotový korpus, jen v jiném tvaru, než ho chceme mít. A tak není nic jednoduššího, než sušenky zkrátka nahrubo nadrtit a do požadovaného tvaru spojit máslem. Do běžné dortové formy použijeme asi 250 gramů sušenek a 100 gramů másla. Vše smícháme, směsí pokryjeme dno formy a dobře přitlačíme. Korpus je hotov, jen jej necháme podle možností vychladnout v lednici.
Co s krémem?
Na další část dortu použijeme 400 - 500 ml smetany ke šlehání, želatinu v prášku a můžeme přidat citronovou nebo pomerančovou kůru podle chuti a požadavků na výsledek našeho snažení. Můžeme přidat i vanilku, která dodá dortu tu pravou vůni. Vše dáme do hrnce a opatrně přivedeme k varu. Následně je třeba nechat smetanu opět zchladnout.
100 g másla
400 - 500 smetany ke šlehání
pomerančovou nebo citronovou kůru
želatinu v prášku
100 g moučkového cukru
200 g smetanového sýru
200 g mascarpone
trochu pomerančového džusu
ovoce a čokoládu na ozdobu
Mezitím…
Než smetana s želetinou alespoň mírně zchladne, máme čas vyšlehat si 200 gramů mascarpone se stejným množstvím smetanového sýru, cukrem a pomerančovým džusem (pro dospělé je možné použít alkohol). Dokonale hladkou hmotu pak už můžeme zalít zchladlou smetanou, dobře promíchat a nalít na korpus, který doposud odpočíval v lednici. Nyní nezbývá nic jiného, než vše uložit zpátky do chladna na několik hodin, ideálně ale do druhého dne.
Ozdoba je vrcholem díla
Smetanový dort můžeme nechat i v tomto stavu. Bude svojí jednoduchostí jistě ozdobou každého svátečního stolu. Na druhou stranu se ale fantazii a kreativitě meze rozhodně nekladou. Protože jsme do hmoty použili citrusy, je vhodné použít i na případnou ozdobu exotické ovoce. Můžeme využít pomeranče, čerstvé i kompotované madarinky, ale i další. Velmi lákavou chuť dodáme dortu také přidáním plátků kivi - a jako snad nikde, ani tady rozhodně neuškodí hoblinky čokolády.
Není to složité…
I když se může na první pohled zdát, že nejde o tak docela jednoduchý recept, určitě jej můžete zkusit a brzy zjistíte, že úspěch bude zaručen i pro začínající hospodyně nebo pro muže, kteří chtějí překvapit své blízké.
KAM DÁL: Koronavirus bohužel zasahuje do všech oblastí života, vaření nevyjímaje. Nezpomínejte proto na základní hygienu u potravin.