Nadýmání může mít celou řadu nejrůznějších příčin. Obvykle se jedná o problém s trávením, tento nepříjemný a často i bolestivý problém ale může mimo jiné způsobit i stres a hormony, jak na svém webu uvádí klinika Cleveland.
Nafouklé břicho ihned po jídle může znamenat, že máme nějaké zažívací potíže, může se jednat dokonce i o intoleranci na nějaký druh potraviny. Nadýmání může být způsobeno také menstruačním cyklem nebo být symptomem vážnějšího onemocnění.
Jak se zbavit nadýmání?
Jedním z těch nejjednodušších způsobů, jak se zbavit nadýmání, je změna našeho jídelníčku. Ve většině případů totiž stačí jen v naší stravě omezit potraviny, které obsahují vysoké množství rozpustné a nerozpustné vlákniny, cukry rafinózu a fruktózu a cukerné alkoholy, jak dokazují studie.
Mezi potraviny s vysokým obsahem těchto látek patří:
- zelenina: zelí, růžičková kapusta, brokolice a další
- celozrnné potraviny
- luštěniny: hrách, fazole, čočka a další
- ovoce: hrušky, broskve, jablka a další
- umělá sladidla a cukerné alkoholy: sorbitol, xylitol a další
- sycené nápoje
Co si dát ke snídani?
Nadýmání tedy můžeme zmírnit celou řadou změn v našem stravování, patří do nich mimo jiné i změna snídaně, jak pro Express prozradila Joanna Dase, výživová a fitnes specialistka.
„Náš den bychom měli začít snídaní s vysokým obsahem proteinu,“ uvedla Joanna.
„Tento typ sníží pravděpodobnost, že se u nás dopoledne či v brzkých odpoledních hodinách objeví propady energie. Je tedy mnohem méně pravděpodobné, že po snídani s vysokým obsahem proteinu budeme mít potřebu sáhnout po svačince s vysokým obsahem cukru, která způsobuje nadýmání,“ dodala.
Ideální tak je si ke snídani připravit např. volská oka, míchaná vajíčka nebo omeletu, vajíčka totiž obsahují vysoké množství proteinu.
Jedno střední vejce obsahuje 13 g bílkovin. Doporučený denní příjem bílkovin je zhruba 1,8 až 2,7 g na 1 kg naší hmotnosti. Pokud tedy vážíte 80 kg, měli byste denně sníst minimálně 144 g bílkovin.
KAM DÁL: Stoletá žena prozradila svůj recept na dlouhověkost.