„Studie zjišťuje, zda obědy odpovídají žádoucímu přísunu 35 % z denní výživové dávky, závislost mezi počtem porcí oběda vařených školní jídelnou a nutričním složením obědů a také obsah soli v pokrmech,“ upřesnil hlavní hygienik ČR Vladimír Valenta.
Podle informací zdravotního monitoringu konzumuje čtvrtina dětí ve věku 7-10 roků více sodíku, než je doporučené maximum. Nadměrný přívod sodíku souvisí s vysokým krevním tlakem a srdečně-cévními chorobami, na které umírá polovina populace.Celoroční zkoumání výživové kvality
Studie bude probíhat ve školním roce 2015/2016 ve všech krajích. Školní jídelny základních škol jsou vybírány náhodně. V každé vybrané jídelně budou odebírány vzorky obědů po dobu 2 měsíců. Sběr vzorků provedou pracovníci krajských hygienických stanic a jejich analýzu provede Státní zdravotní ústav. „Zaměříme se především na přiměřený obsah vápníku, železa, draslíku, hořčíku nebo sodíku. Dále budeme zkoumat například obsah tuku a škodlivých transmastných kyselin,“ řekl vedoucí Centra zdraví, výživy a potravin SZÚ Jiří Ruprich.
Na výsledky si počkáme za rok
Na financování projektu se podílí Ministerstvo zdravotnictví, Státní zdravotní ústav a Světová zdravotnická organizace. Přímé náklady na sběr dat se budou pohybovat kolem 500 000 Kč. Výsledky studie budou zveřejněny koncem příštího roku.