Přípravky s kostivalem obsahují vápník, draslík, fosfor a také vitamíny A, C a B12. „Proto je využívají specialisté na sportovní medicínu, ortopedii, rehabilitační odborníci nebo doktoři z dalších oborů,“ vysvětluje Doubravová.
Velmi důležitá je podle ní také přítomnost alantoinu a cholinu, které pomáhají stimulovat tvorbu červených krvinek. „To je velmi užitečná vlastnost po ztrátě krve, ke které dojde velmi často během nejrůznějších zranění.“
Hlavním účinkem komplexu přírodních látek, které najdeme v kostivalu, je však to, že podporuje tvorbu buněk a urychluje hojení ran. „Snižuje také množství možných zdravotních komplikací, které jdou s hojením ruku v ruce,“ tvrdí Doubravová.
Čtveřice významných předností
Přípravky s extrakty této rostliny mají hned čtyři velmi významné efekty:
- Brzdí vznik zánětů
- Tlumí otoky v místě poranění
- Kryjí rány včetně těch, které krvácí
- Významně snižují bolest
To je právě důvod, proč se kostival stále častěji používá i v rámci sportovní medicíny. „Lze ho ale také doporučit i laikům do lékárničky na dovolenou, a to ve formě prostředku první pomoci během nekomplikovaného poranění kostí a kloubů, krevních výronech nebo na odřeniny a mírně krvácející rány.“
Nejrychlejší je sprej, nejdelší účinnost má ale mast
Přípravky s touto bylinkou mohou mít řadu forem s různou dobou účinku. Když se nanesou na kůži, tak je nejrychlejší roztok či sprej. O něco později zabírá gel a po něm také krém.
„Vůbec nejpomaleji pak učinkuje mast, nicméně zároveň dokáže nejdéle působit. Pro šetrnější ošetření poranění tudíž bývá velmi vhodná, a to proto, že působí dlouhodobě a účinné látky se z ní dobře vstřebávají,“ říká Doubravová.
Kde roste a jak ho poznáme?
Kostival roste především na mokrých loukách, na mezích polí nebo ve vlhkých příkopech. Najdeme jej i při plotech nebo na rumištích, kde kvete během celého léta. Listy jsou velmi drsné a špičatě zakončené.
Víceletý kořen je podle bylinkářky zvenku tmavohnědý až černý, uvnitř bílý až žlutavý, tlustý zhruba jako palec. Na řezu je velmi slizký, takřka mazlavý a mastný. Kořeny má velmi hluboké a je velmi složité ho jakkoliv hubit.
Kořen vykopáváme na jaře a také na podzim, nejlepší je to formou rycích vidlí. „Čerstvá nať se sbírá před a v době květu. Kostival se také lidově nazývá "černý kořen", nesmíme ho však zaměnit s černým kořenem španělským - hadí mor, jenž se u nás často pěstuje na zahradách a také využívá v kuchyni.“
Recepty z kostivalu
- Víno - nadrobno nařežeme 2 až 5 čerstvých a umytých kořenů a vyluhujeme je v litru přírodních vín, a to po dobu asi 5-6 týdnů. Jedná se o vynikající lék na choroby plic.
- Kostivalová koupel - využijeme na ni 500 g čerstvých nebo sušených listů, které necháme máčet přes noc v pěti litrech studené vody. Druhý den vše zahřejeme k varu a tekutinu vlijeme do vody ve vaně.
- Míchaný čaj - vrchovatou čajovou lžičku směsi na 1/4 litru vody spaříme a následně necháme po dobu asi tří minut louhovat. Pijeme nejlépe denně, a to klidně i pět šálků, ovšem nejlépe po malých doušcích.
KAM DÁL: Víte, jak se správně starat o levanduli? Poradíme vám, jak na to.