Teplý víkend je za námi a sezona grilování před námi. Testovali jsme pro vás grilovací omáčky a přinášíme vám tři nejlepší.
Pravá barbecue omáčka
Tato barbecue omáčka nesmí chybět při žádném grilovacím večeru. Pro nás spadá do skupiny must-have.
Připravte si:
300 gramů nakrájených čerstvých rajčat
2 lžíce olivového oleje
1 lžíci hnědého cukru
1 lžičku čerstvě vymačkané citronové šťávy
1 špetku mleté skořice
1 cibuli
1 stroužek česneku
1 chilli papričku
Postup:
Česnek prolisujte, cibuli nakrájejte na malé kostičky a chilli papričku nasekejte na úzké proužky. Rozpalte olivový olej a česnek s cibulí a papričkou na něm deset minut poduste.
Poté přidejte nakrájená rajčata a zbylé ingredience. Omáčku povařte na mírném ohni po dobu dvaceti minut. Na podávání počkejte, až omáčka vychladne.
Hořčično-medová omáčka
Připravte si:
5 lžiček francouzské hořčice
2 lžičky medu
provensálské koření
sůl
pepř
Postup:
V míse smíchejte med s hořčicí do hladké omáčky, přidejte menší hrst provensálského koření, špetku soli a dochuťte pepřem podle vlastní chuti. My jsme nakonec přidali ještě trochu oregana, které chuť omáčky skvěle zvýraznilo.
Bylinková grilovací omáčka
Bylinková omáčka se hodí nejvíce ke grilovaným kuřecím a jiným drůbežím steakům. Pro výraznější chuť používejte čerstvé bylinky. Aby omáčka byla o něco lehčí, doporučujeme smíchat majonézu s bílým jogurtem.
Připravte si:
5 lžic majonézy
1 kelímek bílého jogurtu
1 citron
1 lžička cukru
1 hrst nasekané bazalky
1 hrst nasekaného oregana
1 hrst nasekaného tymiánu
1 cibuli
Postup:
Majonézu řádně promíchejte s bílým jogurtem a přidejte najemno nasekané bylinky, které můžete kombinovat, vyzkoušejte i petržel, meduňku nebo pažitku.
Do omáčky dodejte cibuli, cukr a šťávu z jednoho citronu. Nechte vychladit v lednici a můžete podávat.
Dobrou chuť!