Grilovací sezona je tady. Naložte si vepřová žebra do té nejlepší marinády pro děti i dospělé

Dokážete takové nabídce odolat?
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Přišlo jaro a s ním i možnost pobývat co nejvíce času venku, na zahradách, terasách nebo alespoň na balkonech. A to je právě ta jedinečná doba, kdy nemusíme chodit domů ani proto, abychom uvařili něco dobrého k obědu. Proč si venku neugrilovat třeba vynikající žebra, která nabízí jen málokterá z restaurací (jež jsou teď navíc stále ještě ve velmi omezeném provozu)?

Grilovaná žebra jsou klasika, která určitě nikoho neurazí. Jejich příprava není nijak složitá, ke grilu se navíc většinou postaví pán domu, což jistě potěží i ženy, které mají většinou přípravu oběda nebo večeře ve své režii. A tak nic nebrání zahájení akce. Co budeme potřebovat? Samozřejmě vepřová žebra…

Vyberme opravdu pěkné maso

Při výběru masa se pokusíme dát pozor na to, aby byla žebra dostatečně masitá. V obchodech samozřejmě najdeme maso různé kvality a to se týká právě i žeber, kde se můžeme, pokud si nedáme pozor, již při nákupu spálit. Doma pak ze spodní strany žeber opatrně odstraníme blánu, připravíme si jednotlivé porce a tím je prakticky hotovo.

Pak už jen necháme maso - ideálně přes noc - marinovat. Druhý den jej položíme na rozpálený gril a můžeme se těšit na vynikající jídlo.

A jak poznáme, že je maso hotové a připravené ke konzumaci? Za prvé jej musíme grilovat pomalu, aby nebylo zvrchu spálené a uvnitř syrové. Z grilu jej můžeme sundat ve chvíli, kdy je možné kosti bez většího odporu vytáhnout. Je to jednoduché…

Vynikající medová marináda i pro děti

Při grilování vždy záleží na marinádě, kterou k tomuto účelu použijeme. Mnozí milují například tu medovou, která dodá masu vynikající chuť i křehkost a navíc i barvu a lesk. Přitom její příprava není složitá, stačí smíchat suroviny, které jsou většinou doma po ruce.

Na medovou marinádu budeme potřebovat samozřejmě med, který musí hrát prim. Použijeme jej tedy na kilogram žeber asi 6 lžic, polovinu tohoto množství (3 lžíce) přidáme kečupu a hořčice, lžíci sojové omáčky, čajovou lžičku sladké papriky, na špičku nože skořici a lžičku jablečného octa. V případě, že s námi nebudou stolovat děti, je možné směs doplnit také o chilli podle chuti. Nezapomeneme na sůl a pepř. Vše důkladně promícháme, vložíme žebra a uložíme do lednice, kde si vše počká na svůj čas na rozpáleném grilu.

Marináda “pro chlapy”

Další možností je zvolit přímo jednu z ostřejších variant, která předpokládá, že strávníci milují jídlo “pro chlapy”. Ani tady nebude chybět med. Toho na jednu dávku, která vystačí přibližně na kilogram žeber, použijeme čtyři větší lžíce. K němu ale tentokrát přidáme i 3 lžíce strouhaného čerstvého zázvoru, stejné množství worcesterové omáčky, dostatek pepře a velmi najemno nakrájenou chilli papričku nebo mleté chilli (pokud ale máme čerstvou papričku, určitě ji využijme). Výraznou změnou projde marináda po přidání nastrouhané kůry i vymačkané šťávy z citrónu (použijeme raději ten v bio-kvalitě) a vše završíme přidáním čtyř lžic bílého rumu. Ani tuto marinádu nezapomeneme osolit.

Meruňková marináda

Pokud budeme chtít změnu, můžeme zvolit třeba meruňkovou marinádu. I když to může někomu připadat zvláštní, víme přece, že sladká chuť, zvlášť ve spojení s přídavkem česneku a dalších ingrediencí, masu velmi sluší. Tak směle do toho.

Na přípravu meruňkové marinády na jeden kilogram žeber ke grilování budeme potřebovat právě meruňkovou zavařeninu - 3 polévkové lžíce, přidáme po dvou lžicích vinného octa a worcesterové omáčky, lžíci hořcice, tři lžíce oleje a menší rajčatový protlak. Směs doplníme pěti většími stroužky prolisovaného česneku a najemno nakrájenou větší cibulí. Samozřejmě opět osolíme a opepříme.

Zatímco marinády s medovým základem jsou poměrně běžné, tato vynikající kombinace je přece jen trochu méně známá, přesto - nebo snad právě proto - si zaslouží naši pozornost.

Ať už se rozhodnete pro některou z těchto variant nebo máte svůj vlastní nepřekonatelný rodinný recept, určitě bude víkendové grilování ideální příležitostí k relaxu a nyní i k návratu k běžnému způsobu žiovota. Tak dobrou chuť…

KAM DÁL: Právní rozbor: Chyba vlády při vyhlášení omezení může přinést vymáhání škody po státu