Demence je souhrnné označení pro celou řadu degenerativních mozkových onemocnění, která se projevují mimo jiné i změnami myšlení, ztrátou paměti a sociálních schopností. Tím nejčastějším druhem této nemoci je Alzheimerova choroba.
Mezi symptomy demence mimo jiné patří:
- ztráta paměti
- problémy s koordinací
- zhoršení komunikace, člověku trpícímu demencí se často nedaří najít ta správná slova
- zhoršená schopnost řešit komplexní úkony, řešit problémy, plánovat či organizovat
- zmatení a dezorientace
- problémy s prostorovým vnímáním
- deprese
- úzkost
- paranoia
- halucinace
- nevhodné chování
- změny osobnosti
- podrážděnost
Pokud na sobě nebo na svých blízkých pozorujete tyto příznaky, okamžitě se o jejich výskytu poraďte se svým praktickým lékařem. Výskyt jednotlivých příznaků, kterými se demence projevuje, ale ještě nutně neznamená, že u vás toto onemocnění vzniklo. Mohou mít totiž i celou řadu jiných příčin.
U pacientů, kteří trpí demencí, dochází k poškození nebo ztrátě nervových buněk a spojení mezi nimi. Příznaky nemoci se proto mohou lišit člověk od člověka, záleží na tom, které mozkové buňky a jejich spojení byly u daného člověka nemocí poškozeny.
Prevence
Mezi rizikové faktory vzniku nemoci, které můžeme změnit, patří:
- Jídelníček a pravidelná fyzická aktivita – lidé, kteří se dostatečně nepohybují a stravují se nezdravě, mají vyšší riziko vzniku demence v porovnání s těmi, kteří pravidelně cvičí a dodržují vyvážený jídelníček, jak dokazují studie.
- nadměrná konzumace alkoholu
- vysoký cholesterol, vysoký krevní tlak
- obezita
- deprese
- cukrovka
- nedostatek vitamínu D, B-6, B-12 a folátu
- kouření
- znečištění ovzduší
- úraz hlavy – lidé, kteří prodělali úraz hlavy, mají vyšší pravděpodobnost, že se u nich vyvine demence
- léky, jejichž vedlejším účinkem může být snížení paměti
Vyšší riziko vzniku demence mají ale i lidé, kteří nekonzumují dostatek omega-3 mastných kyselin, jak dokazují výzkumy. Tyto látky jsou nezbytné pro správnou funkci našeho mozku. Mezi potraviny s vysokým obsahem omega-3 mastných kyselin patří zejména ryby, vlašské ořechy, lněná semínka, lněný olej, listová zelenina.
Zdroj: Mayo Clinic, National Library of Medicine
KAM DÁL: Vážné onemocnění ledvin: Na co si dát pozor na toaletě?