Banánový chlebíček si můžete vychutnat nejen jako zdravou snídani plnou vlákniny a dalších důležitých živin, ale i jako dezert k vaší odpolední kávě. Tento zdravý moučník je skvělým zdrojem klíčových vitamínů a minerálů, které do něj přidáváme zejména prostřednictvím banánů.
Banány obsahují vysoké množství draslíku a vitamínu B6, ale také rozpustné vlákniny, která nám může pomoci s regulací hladiny cukru v našem krevním oběhu. Pomůže nám tak s prevencí vzniku celé řady chorob, které může příliš vysoká hladina cukru v krvi způsobit.
Banánový chlebíček nám díky tomu, že jeho hlavní složkou jsou banány, může pomoci zlepšit naše trávení, ale i shodit přebytečná kila.
Díky svému vysokému obsahu vlákniny nám totiž banány mohou pomoci déle si udržet pocit sytosti a předejít tak přejídání se. Množství vlákniny obsažené ve vašem banánovém chlebíčku můžete ještě zvýšit, stačí jen připravit ho z ovesné mouky.
Vyšších zdravotních benefitů dosáhnete také mimo jiné přidáním vlašských ořechů do vašeho banánového chlebíčku.
Banánový chlebíček
Tento dezert si oblíbí celá vaše rodina.
Potřebujete:
- 500 g ovesné mouky
- 2 čajové lžičky kypřicího prášku
- 1/4 čajové lžičky soli
- 125 ml oleje dle vašeho výběru
- 2 vajíčka
- 125 g hnědého cukru
- 3 větší zralé banány
- 1 čajová lžička vanilkového extraktu
- 125 g nasekaných vlašských oříšků
Postup:
Nejdříve si předehřejte troubu na zhruba 180 °C a pečicím papírem vyložte chlebovou formu. Ve středně velké míse smíchejte rozmačkané banány, ovesnou mouku, kypřicí prášek, sůl, vanilkový extrakt, olej, vajíčka, cukr a vše dobře promíchejte. Směs poté přelijte do chlebové formy a chlebíček pečte na 180 °C zhruba po dobu 34 – 40 minut, poté ho nechte vychladnout a můžete podávat.
Zdroj: Healthline, The Big Mans World
KAM DÁL: Nadýmání: Pomůže vám jednoduché pravidlo čtyř hodin.