Avokádo obsahuje velké množství zdravých tuků a vlákniny, ale i složek se silnými antioxidačními vlastnostmi, které ochraňují buňky našeho těla před poškozením.
Tato lahodná potravina pochází ze Střední Ameriky, odkud se rozšířila do celého světa. Avokádo je totiž díky své krémové konzistenci a živinám, které obsahuje, skvělou ingrediencí pro přípravu snídaně, ale i svačin, smoothie, a dokonce i dezertů.
Podpora správného trávení
Avokádo nám může pomoci zbavit se nejrůznějších trávicích problémů i s podporou správného trávení. Tato potravina totiž obsahuje vysoké množství vlákniny, a to zhruba 14 g vlákniny v jednom kusu.
Dostatek vlákniny v naší stravě je pro správné trávení naprosto nezbytný. Podporuje totiž růst prospěšných bakterií v našich střevech.
Snižuje riziko vzniku onemocnění srdce
Avokádo není pouze skvělým zdrojem vlákniny, obsahuje totiž také vysoké množství vitamínů, minerálů a zdravých tuků, které podporují zdraví našeho srdce a kardiovaskulárního systému. Výzkum uvádí, že pravidelná konzumace avokáda snižuje riziko vzniku srdečních chorob.
Zařazení avokáda do našeho jídelníčku vám totiž může pomoci snížit vysokou hladinu cholesterolu v krvi a předejít tak vzniku infarktu, mrtvice, aterosklerózy a dalších nebezpečných onemocnění a stavů, které jsou s vysokou hladinou cholesterolu v krevním oběhu úzce spojeny.
Avokádo hraje důležitou roli také v udržování naší hladiny krevního tlaku v normě, a to díky svému vysokému obsahu hořčíku a draslíku.
Protizánětlivé účinky
Pokrmy obsahující avokádo jsou mimo jiné také zdrojem celé řady látek s antioxidačními, neuroprotektivními a kardioprotektivními účinky. Avokádo obsahuje také karotenoidy, vitamín C nebo vitamín E.
Karotenoidy mají schopnost chránit naše tělo před působením škodlivých volných radikálů, které je spojeno se zvýšeným rizikem vzniku celé řady vážných onemocnění.
Zvýšená konzumace antioxidantů obsažených v avokádu je spojená mimo jiné také s lepším zdravím srdce a se zlepšením kognitivních funkcí.
Avokádový chlebíček.
Dejte si ke snídani lahodný avokádový chlebíček
Potřebujete:
- celozrnné pečivo
- zralé avokádo
- křepelčí vejce
- lučinu
- sůl
- pepř
Postup
Plátky celozrnného chleba lehce opečte, potřete je třeba lučinou, obložte je na plátky nakrájeným avokádem nebo ho na toast rozmačkejte pomocí vidličky. Na něj položte usmažené křepelčí vejce.
Poté už stačí chlebíčky jen posolit, opepřit a máte hotovo.
Zdroj: Healthline, Ramonas Cuisine
KAM DÁL: Zbavte se lupů: Pomůže i obyčejný jablečný ocet.