Na bylinkový chléb potřebujeme
1 hrnek vlažné vody
1 kávovou lžičku soli
2 polévkové lžíce olivového oleje
2 hrnky hladké špaldové mouky
1 hrnek žitné mouky
1 kávovou lžičku sušeného droždí
1 hrst nasekané čerstvé bazalky
1 hrst nasekaného čerstvého oregana
100 gramů nastrouhaného sýru chedar
Postup
Vlažnou vodu nalijeme do mísy a postupně přidáme olivový olej, sůl, mouku a jako poslední droždí. Hněteme do té doby, než docílíme hladkého těsta. Těsto zakryjeme utěrkou a necháme půl hodiny kynout. Poté vmícháme připravené bylinky a sýr, který chléb skvěle dochutí. Opět necháme kynout půl hodiny.
Troubu si předehřejte na 220°C.
Z vykynutého těsta si připravte požadovaný tvar chlebu a nechte hodinu péct. Po upečení nechte chléb před prvním nakrojením minimálně patnáct minut odstát na mřížce, aby se nesrazil.
Doporučujeme: Deset bylinek, které hravě vypěstujete za oknem
Teplý ho doporučujeme podávat potřený bylinkovým máslem.
Tento recept je vhodný také do domácích pekáren, stačí nastavit hmotnost na přibližně 750 gramů.