Zahradníkův rok: Je čas sklidit ovoce a připravit půdu na další sezonu

Než začneme sklízet jablka, musíme zjistit, zda je na to ta správná doba. Jak na to?
Zobrazit fotogalerii (6)
 

Celé září dozrávají jednotlivé odrůdy jablek a hrušek. Jak poznáme jejich zralost a jak sklízet, aby ovoce vydrželo co nejdéle? Nejde totiž zdaleka jen o to "obrat" strom. To bychom vše mohli rovnou vyhodit.

Jablka a hrušky musí dosáhnout sklizňové zralosti, pokud ovoce začnete česat dříve, riskujete jeho scvrkávání, hnědnutí či nevzhlednou skvrnitost a podtržení chuti. Ani pozdní sklizeň se nedoporučuje. Ovoce je moučnaté a nepochutnáte si na něm. Navíc jablka a hrušky brzy měknou a kazí se.

Sklízejte v ideální zralosti

 A jak poznáte ideální zralost jablek? U druhů se zelenou slupkou počkáme, až se barva začne měnit do zelenožluta, u červených pak hlídáme dobu, kdy se barví do hnědočervena nebo až dosáhnou zářivě červené barvy. Ideální je samozřejmě tu kterou odrůdu ochutnat a pokud už hnědnou jadérka a ovoce začne opadávat ze stromu, nastala ta správná doba na sklizeň.

Jablko obsahuje až 85 % vody, ale také spousty zdravých prospěšných látek. Obsahují vitamín C a rovněž železo, měď, zinek, křemík, vápník, hořčík a draslík. Plody jsou také zdrojem antioxidantů, které nás chrání před volnými radikály.

Jablka nesklízíme všechna najednou, je lepší sklízet postupně, a to tak, že začneme od těch nejvyzrálejších po obvodu koruny. Ovoce uvnitř koruny v tu dobu má ještě čas. Začínáme sklízet od spodních větví a je lepší česat ráno nebo v podvečer, kdy je nejnižší teplota.

Jaké plody k uskladnění?

S plody zacházíme opatrně, protože potlučená jablka i hrušky se k uskladnění nehodí. Ty si dejte zvlášť a postupně je konzumujte. Každý plod rukou nadzdvihněte, až se stopka sama oddělí a ovoce se jakoby samo uvolní. Pokud používáte česáček, berte vždy jen jeden plod. Ovoce pak opatrně skládejte do košíku.

"Pro uskladnění vybíráme pouze kvalitní ovoce, které není vhodné uchovávat v sousedství řepy, brambor a podobné aromatické zeleniny, protože jablka a hrušky mohou tyto pachy přijímat. Vhodná teplota pro skladování ovoce by se měla pohybovat v rozmezí + 2 až + 5 °C. Vzdušná vlhkost na úrovni 85 až 95 procent," upozorňuje Petr Kumšta, pěstitel a šlechtitel ovocných stromů.

Připravte záhonky na příští sezonu

Většina zeleniny je v tuto dobu ze záhonů už sklizena a nastala tak doba na jejich přípravu pro další sezonu.

"Podle půdních podmínek a časových možností však můžeme ještě obohatit půdu zeleným hnojením. Je to mnohem lepší než nechat do zimy vyrůst plevel, a pokud nemáme hnůj, i vhodný způsob doplnění humusu. Většinou vyséváme směs, která neobsahuje zelenině příbuzné druhy. Zajímavá je například oblíbená svazenka, vikev nebo lupina. Porost nenecháváme přerůst, aby se dal snadno zarýt, případně si před rytím usnadníme práci například kosou nebo sekačkou bez použití koše," radí Kumšta.

Zamezte návratu škůdců na ovocné stromy

V tomto měsíci se vracejí mšice z bylinných hostitelů zpět na ovocné stromy a keře. Pokud dojde k projevům jejich přemnožení na ovocných kulturách, musíme ještě i nyní zasáhnout některým vhodným přípravkem. Jako nejvhodnější se doporučuje ekologický přípravek Neem Azal T/S v koncentraci 0,15 %, tj. 15 ml na 1 litr vody.

Petr Kumšta také doporučuje koncem září upevnit na kmeny stromů a na kůly lepové pásy proti samičkám píďalky podzimní. Tyto pásy musí být pevně přivázány ke kmenům a kůlům tak, aby nemohly samičky proklouznout. Můžeme místo toho oškrabat borku ve spodní části kmenů a lep Chemstop natřít ve vodorovném pásu přímo na kmen v šíři asi 15 až 20 cm. Tímto opatřením předcházíme jarnímu holožíru listů housenkami píďalek.