Lidé, kteří mají problémy s vyššími hodnotami krevního tlaku, většinou dobře vědí, na jaké potraviny si dávat pozor a jaké mohou zařadit do svého jídelníčku. Podle webu Mayo kliniky se totiž krevní tlak, který má hodnoty nad normálem, s největší pravděpodobností časem přemění na hypertenzi, pokud daný člověk nezmění svůj jídelníček a celkový životní styl.
Krevní tlak s hodnotami lehce nad normálem se může objevit u lidí všech věkových skupin, dokonce i u dětí.
Záleží na tom, jaký jídelníček člověk dodržuje a jak vypadá jeho každodenní rutina. Vyšší riziko zvýšení krevního tlaku, které může vést k hypertenzi, mají především obézní jedinci.
Dalšími rizikovými faktory vzniku hypertenze jsou:
- Pohlaví – větší riziko vzniku hypertenze mají muži
- Rodinná zdravotní historie – lidé s příbuznými, kteří hypertenzí trpí, mají větší riziko jejího vzniku
- Fyzická aktivita – lidé, kteří nejsou dostatečně fyzicky aktivní, mají větší riziko vzniku vysokého krevního tlaku
- Vysoký obsah soli v jídelníčku
- Kouření tabákových výrobků
- Pití alkoholu
- Některá chronická onemocnění – Jde mimo jiné o chronické onemocnění ledvin nebo spánkovou apnoe.
Naštěstí ale i lidé patřící do výše zmíněných rizikových skupiny mohou snížit své riziko vzniku hypertenze její prevencí.
Prevence hypertenze
Základem prevence vzniku vysokého krevního tlaku je celkový zdravý životní styl, do krerého patří:
- Vyvážený jídelníček, který obsahuje velké množství ovoce, zeleniny, ryb, celozrnných výrobků a jídel s nízkým obsahem tuku
- Udržování zdravé tělesné hmotnosti
- Používání méně soli při přípravě pokrmů a konzumace menšího množství slaných výrobků
- Pravidelná fyzická aktivita
- Omezení konzumace alkoholu
- Zbavení se zlozvyků, mezi které patří i kouření
- Psychická pohoda
Výživová poradkyně Nataly Komova pro Epress prozradila, že ke zvýšení krevního tlaku může vést mimo jiné i jedno běžné a velmi oblíbené jídlo. Řeč je o mražené pizze.
Řada z nás si totiž podle specialistky neuvědomuje, že naprostá většina obsahuje vysoké množství soli a zvyšuje tak naše riziko vzniku hypertenze.
Zdroj: Mayo Clinic, Express
KAM DÁL: Vědci prozradili, jaký vitamín snižuje riziko vzniku rakoviny.