Vzpomínáte na dětství u babičky a dědy na vesnici, kde bylo ve chlívku prase, které se touto dobou proměnilo v zásoby masa na další měsíce a hlavně na jitrnice a další zabijačkové chuťovky? Ty se potom roznášely po vsi spolu s "prdelačkou", aby sousedé viděli, že se zabíjelo, a neměli pocit, že se na ně zapomnělo. A sousedé potom ochutnali, pochválili a za dveřmi si řekli, že jejich řezník to stejně dochucuje mnohem lépe. Byla to (a na mnoha místech dodnes je) tradice, kterou není radno porušovat.
Město bez tradic
Města jsou o takové tradice ochuzená, to ale neznamená, že musíme nutně přijít o to, co máme ze zabijačky rádi. Pokud je to třeba tlačenka, není problém pustit se do její výroby i doma. A protože mnoho lidí říká, že tlačeka je dobrá, jen ty kližky a vnitřnosti nemusí, zkusme si uvařit tlačenku libovou, která jistě osloví i její zapřisáhlé nepřátele, natož ty, kteří ji milují. Co budeme potřebovat?
Maso a koření, víc není potřeba
Na labužnickou tlačenku budeme potřebovat 2-3 vepřové nožičky a 1 koleno, přibližně 1/2 kilogramu plece a stejné množství vepřového boku. Z koření nesmíme zapomenout na česnek, bobkový list, pepř a sůl, nové koření a majoránku. Kořeníme podle vlastních zvyklostí a podle toho, které koření v tlačence cítíme neraději. Česnekem ale určitě šetřit nebudeme. Mimo tyto suroviny samozřejmě budeme potřebovat tlačenkový sáček a provázek na jeho zavázání. Protože nevaříme vepřovou hlavu, jak tomu v jiných případech bývá, nepotřebujeme ani tak velký hrnec, což je v kuchyni v bytě jistě výhoda.
Jak na tlačenku?
Nožičky a koleno uvaříme doměkka jen s novým kořením a bobkovým listem. Oproti zvyklostem vodu nebudeme solit. Tato fáze přípravy tlačenky bude trvat asi dvě hodiny, maso musí být opravdu měkké. Vývar zcedíme do druhého hrnce a necháme zchladnout. Na povrchu se vytvoří vrstva sádla, kterou později odebereme. Do tohoto vývaru pak dáme uvařit zbylé maso, které si na sporáku pobude přibližně hodinu.
Neztrácejme čas
V době, kdy se vaří plec a bok, máme dost času na úpravu již uvařených nožiček a kolena. Sloupneme z nich kůži a tu nakrájíme na opravdu malé kousky, aby v tlačence “nevadila”. Maso nakrájíme na malé kostičky a po dovaření přidáme i všechno zbylé maso.
Na finále záleží všechno
A teď přijde ta pravá alchymie - máme uvařené maso, máme vývar a přišel čas na finále. Všechno nakrájené maso i kůži v míse dobře promícháme se solí, pepřem, česnekem a majoránkou. Klidně můžeme ochutnávat, všechny suroviny jsou už důkladně provařené. Když máme směs dochucenou podle vlastních představ - je dobré, aby byla trochu slanější, maso dosud slané není a sůl vstřebá. Vše zalijeme vývarem, promícháme a naplníme do sáčku. Zavážeme a necháme vychladnout. Pak už stačí chvíle trpělivosti a popřát celé rodině dobrou chuť.
KAM DÁL: Jak uchovat ovoce a zeleninu dlouho čerstvé? Některé druhy nesmí přijít do lednice, jiné ji překvapivě uvítají.