Preclíky jsou v Čechách oblíbené od dob Rakousko-Uherska, kdy jsme je převzali od německých pekařů. V Evropě si na nich lidé ochutnávají již více než tisíc let. Jejich typický tvar znázorňuje založené ruce nebo symbol nekonečna.
Na domácí preclíky si připravte:
2/3 hrnku vlažné vody
2 hrnky hladké mouky
1 zarovnanou lžičku sušeného droždí
1 kávovou lžičku medu
1 kávovou lžičku soli
1 vejce
Mořskou sůl (hrubou)
Těsto důkladně propracujte
Do mísy nalijte vodu, přidejte med, sůl, přisypte mouku a dodejte droždí. Suroviny propracujte do hladkého těsta, dejte si pozor, ať v něm nezůstanou hrudky.
Připravené těsto si rozdělte na menší části, z kterých si vyválejte válečky o průměru půl centimetru, délka záleží na požadované velikosti preclíků. My doporučujeme kolem dvaceti pěti centimetrů.
Preclíky vytvarujte jednoduchým smotáním a položte na pekáč s pečícím papírem. Přikryjte je vlhkou utěrkou a nechte asi hodinu kynout.
Mezitím si předehřejte troubu na 200°C.
Po vykynutí potřeba preclíky ušlehaným žloutkem a posypte je solí. Podle chuti je můžete posypat nastrouhaným sýrem nebo kmínem.