Pokud hledáte ten nejlepší způsob, jak zpracovat letošní úrodu jablek, vsaďte na jablečný koláč, rozhodně neprohloupíte. Jednoduše si tak můžete zpříjemnit chladná podzimní rána a bude se vám vstávat hned o něco lépe.
Monika Absolonová své fanoušky na sociálních sítích pravidelně zásobuje jednoduchými a lahodnými recepty, které si fanoušci zkrátka zamilovali. Prosluly zejména její vánočky, které si oblíbila nejedna česká celebrita - včetně Karla Gotta!
Jablečný koláč
Nedávno přidala také jednoduchý návod, jak si vyrobit chutný jablečný koláč, na kterém si pochutná celá rodina. Recept podle zpěvačky zvládne dokonce i úplný začátečník, není se tedy čeho bát.
Potřebujete:
- 2,5 kg jablek
- 23 dkg hrubé mouky
- 15 dkg hnědého cukru
- 1 prášek do pečiva
- 1 vanilkový cukr
- 1 skořicový cukr
- plátky másla na horní vrstvu
- plátky mandlí nebo ořechy na ozdobení
Postup:
- Nejprve je nutné jablka zbavit slupky a jádřinců a poté je nastrouhat nahrubo.
- Ve chvíli, kdy budete mít jablka nastrouhaná, si vezměte k ruce větší mísu a smíchejte v ní hrubou mouku s hnědým, vanilkovým a skořicovým cukrem a práškem do pečiva.
- Předehřejte troubu na 180 °C.
- Nyní je čas připravit si ideálně kulatou dortovou formu. Pokud tuto formu nemáte, nezoufejte, můžete použít i větší zapékací misku.
- Dortovou formu nebo zapékací misku vyložte pečicím papírem nebo ji vytřete máslem a na její dno rovnoměrně rozprostřete polovinu nastrouhaných jablek. Na jablka nasypte polovinu směsi mouky, cukrů a prášku do pečiva a rozprostřete ji rovnoměrně až do stran nádoby. Poté postup ještě jednou opakujte.
- Nakonec jen stačí jablečný koláč zasypat plátky mandlí a máslem nakrájeným nebo nastrouhaným na tenké plátky a vložit ho do předehřáté trouby.
- Koláč pečte dozlatova, zhruba po dobu 40 minut.
Zdroj: Instagram @monika_absolonova
KAM DÁL: Jak posílit imunitu: Pomůže i lahodná polévka.