Rakovina může napadnout téměř jakoukoliv část lidského těla, jak na svém webu uvádí Národní ústav pro výzkum rakoviny.
Lidské buňky se mohou dělit a růst, v tomto procesu ale někdy mohou vzniknout buňky, které jsou poškozené nebo vybočují z normálu. Tyto buňky poté mohou v těle formovat nádor. Nádory se dělí na benigní a maligní.
Maligní nádory jsou pro náš organismus mnohem nebezpečnější, mají totiž schopnost rozšiřovat se dále do těla.
Existuje celá řada faktorů, které mohou přispívat ke vzniku rakoviny. Patří mezi ně mimo jiné:
- rodinná historie
- obezita
- alkohol
- tabákové výrobky
- starší věk
- některé typy virových infekcí
- radiace
- sluneční paprsky
- některé druhy chemikálií
Měli bychom se snažit vyhnout těm rizikovým faktorům, které můžeme olivnit. A zvážit pravidelné kontroly u lékaře, které mohou případný vznik rakoviny ve vašem těle odhalit. Patří mezi ně mimo jiné i mamograf a kolonoskopie.
Je velmi důležité se o nutnosti pravidelných kontrol poradit s vaším lékařem, ten totiž na základě vašeho životního stylu a rodinné historie může odhadnout, jestli je u vás zvýšené riziko vzniku nějakého druhu rakoviny, a tím pádem i doporučit, jaké kontroly byste měli pravidelně podstupovat.
Zvýšit riziko vzniku rakoviny ale mohou i některé kuchyňské oleje, které běžně používáme při smažení. Jde o kukuřičný, slunečnicový, palmový a sojový olej. Při zahřátí totiž produkují chemikálie, které se nazývají aldehydy.
Studie dokazují, že tyto chemikálie mohou přispívat ke vzniku rakoviny.
Zdroj: National Cancer Institute, National Library of Medicine, Cancer.Net
KAM DÁL: Sedíte s nohou přes nohu? Může to mít vážné zdravotní následky.