Každý Čech zkonzumuje kolem padesáti kilogramů brambor ročně. A to je dobře, žluté hlízy jsou totiž mnohem zdravější, než si myslíte.
Odkud se vzaly brambory
První doložený záznam o vařených bramborách jako potravině pochází z roku 1616. Brambora jako taková je ale stará mnohem víc. Údajně jí je kolem 13 000 let a pochází z Jižní Ameriky. Do Evropy ji prý kdysi dávno přivezli mořeplavci. V 16. a 17. století se pěstovala jako exotická okrasná rostlina v parcích a zahradách.
Neztloustnete
Brambory vás zasytí, a to na dlouhou dobu. Po bramborách se netloustne, což je důležitá informace, zvlášť když se zrovna snažíte zhubnout. 100 gramů brambor obsahuje pouze 70 kcal, naproti tomu rýže skoro dvakrát tolik. Pokud ale brambory připravujete na tuku, z dietní pochutiny se stává kalorická bomba. Je tedy dobré brambory jen lehce podusit.
Brambory ocení i vaše děti
Vitamíny obsažené v bramborách podporují růst dětí. Proto by měly být zařazeny do jídelníčku, a to pravidelně. Mimo jiné totiž obsahují kyselinu listovou, která je nepostradatelná pro vývoj dítěte. Brambory jsou doporučovány i ženám v těhotenství a při kojení.
Dejte sbohem bolestem hlavy
Pokud trpíte bolestmi hlavy, pak si přiložte na čelo plátky syrových brambor a mohlo by se vám ulevit. Dobré jsou ale i na otoky. Máte za sebou zrovna probrečenou noc a pod očima "pytle"? I tady pomůže přiložit kus brambory. Prospěšné jsou i teplé obklady. Osvobodí vás od bolesti v krku, revmatických potíží, kašle, ale například i při podráždění kůže. Brambory umí pomoci i od žaludečních potíží a při zánětech močového měchýře.
Co skrývá jeden brambor?
Jeden brambor obsahuje až 80 % vody. Zbytek tvoří bílkoviny a sacharidy. Brambora obsahuje vitamíny B1, B2 a také množství céčka. Pokud upřednostníte nové brambory před zimními, obsah vitamínu C se až ztrojnásobí. Brambory jsou také bohaté na vápník. Z ostatních minerálních látek stojí za zmínku síra, hořčík, draslík a železo.
Užitečné rady
Určitě se vám bude hodit pár rad před použitím. Brambor by neměl být zelený, také by se na něm neměly objevit klíčky. V tu chvíli by totiž mohla být brambora pro organismus silně toxická. Jedovatý solanin obsahují například i nezralá rajčata.
Skladování
Brambory si nerozumějí s jablky. Pokud budete dlouhodobě skladovat jablka a brambory v jednom sklepě, začnou brambory předčasně klíčit. Může za to etylen, který se z jablek uvolňuje a urychluje metabolismus brambor. Nesvědčí to ani jablkům, které natáhnou bramborový pach.