Banánový chlebíček je nabitý vitamíny, zdravými tuky a dokonce i proteinem a zároveň vás jeho příprava bude stát jen pár korun. V případě, že doma máte zhnědlé banány, vám dokonce několik korun ušetří.
Ingredience:
- 2-3 velmi zralé banány
- 80 g másla
- půl lžíce jedlé sody
- špetka soli
- zhruba 150 g cukru (případně méně nebo více podle chuti)
- 1 velké vejce
- 1 lžíce vanilkového extraktu (nebo 1 vanilkový cukr)
- 200 g hladké mouky
- hrstka mandlí nebo vlašských ořechů (volitelné)
Postup:
- Nejdříve předehřejte troubu na 175 °C a vytřete olejem formu na biskupský chlebíček nebo případně formu na pečení s názvem srnčí hřbet.
- Ve velké míse nejdříve rozmačkejte zralé banány pomocí vidličky a poté rozehřejte v plecháčku máslo a vmíchejte ho do rozmačkaných banánů.
- Poté do směsi přimíchejte jednou sodu a špetku soli, zamíchejte a přidejte cukr. Následně v oddělené misce vidličkou vyšlehejte vajíčko a přímíchejte ho do směsi spolu s vanilkovým extraktem nebo cukrem. Do směsi nyní přidejte na kousky nasekané mandle nebo vlašské ořechy. Nakonec postupně zamíchejte i hladkou mouku.
- Směs nalijte do formy a pečte ji na 175 °C zhruba 50 minut až 1 hodinu. Průběžně zkoušejte, jak je chlebíček propečený, pomocí špejle. Pokud na ní po propíchnutí prostředku chlebíčku nezůstane těsto, je hotový.
- Po dopečení vyjměte chlebíček z trouby a nechte ho několik minut vychladnout, pak ho vyklopte z formy a nechte ho zcela vychladnout a můžete servírovat. Ideální je k odpolední kávě.
Zdroj: Simply Recipies
KAM DÁL: Spotřebiče, které plýtvají elektřinou, i když je zrovna nepoužíváte.