Netradiční podzimní jídla, která vás zahřejí a dodají energii. Vyzkoušejte něco nového

Už jste zkoušeli celerový krém, tušíte, jakou má chuť?
Zobrazit fotogalerii (2)
 

Než se podzim přehoupne do své druhé části, je tím nejbarevnějším ročním obdobím. Zároveň se jedná o dobu, kdy jsme více unavení a máme chuť na teplé nápoje a pokrmy. Osvěžit si tyto dny můžeme netradičními recepty, které nás zahřejí, dodají energii a rozzáří den. Mnohdy stačí čerpat z běžné dostupné nabídky potravin. Oslňte svou rodinu nebo kamarády originálními recepty a dokonalým propojením jednotlivých pokrmů.

Zapomeňte na tradiční těžké podzimní pokrmy a vyzkoušejte letos něco nového. Že vás nebaví připravovat jen dýňovou polévku? V tom případě vyzkoušejte celerový krém s libečkem a kešu oříšky. A pokud přece jenom si nedokážete představit podzim bez dýně, tak si připravte lahodné cupcaky.

Zkusíte to, nebo se raw stravy bojíte?

K těmto dnům zkrátka neodmyslitelně patří polévky, které zahřejí na těle i duši. Zároveň zasytí, potěší chuťové pohárky, a navíc dodají tu správnou energii! Jemný a lahodný celerový krém s libečkem vás určitě nenechá chladným.

Blýskněte se a připravte svým bližním netradiční dezert v raw verzi – dýňovo-mangový cupcake. „Často jsou to právě dezerty, které jsou tím prvním krůčkem k odhodlání následně ochutnat i další typy raw jídel, než jsou ta sladká," přitakává Stanislav Petříček z bistRAWveg.

  • Celerový krém s libečkem (4 porce)

Suroviny na polévku:

300 g celeru
95 g kešu oříšků natural – namočte alespoň na 4 hodiny do vody
1 stroužek česneku bez středového klíčku
1,5 lžičky mořské soli
1 lžíce čerstvého libečku (nebo 2,5 lžičky sušeného)
0,5 lžičky bílého pepře
480 ml filtrované vlažné vody
libeček na ozdobu

Postup

Opláchnuté a zcezené kešu společně s ostatními surovinami rozmixujte v mixéru na hladký krém. Polévku nalejte do misky / na talíř, ozdobte nasekaným libečkem a podávejte.
Krém si můžete posypat také různými semínky, oříšky nebo například marinovanými semínky.

Suroviny na marinovaná semínka:

30 g slunečnicového semínka – namočte na 4 hodiny do vody
30 g dýňového semínka – namočte na 4 hodiny do vody
1 lžičku sojové omáčky tamari
špetka uzené papriky
špetka kajenského přepře

Postup

Opláchnutá a zcezená semínka smíchejte v misce s ostatními surovinami a nechte 6 hodin marinovat. Semínka stěrkou setřete na podložku sušicího plátu, rozprostřete a dejte sušit na 42 °C cca 6 hodin do sušičky (dokud nejsou křupavá).

  • Dýňový cupcake (9 kusů)

Suroviny na korpus

90 g slunečnicového semínka (aktivované)
90 g kešu oříšků natural – namočte alespoň na 4 hodiny do vody
špetičku mořské soli
špetičku mletého hřebíčku
1,5 lžíce nepraženého kakaa
90 g nesířených rozinek
1 lžíce nefiltrované vody

Postup

V robotu s „S“ nožem zpracujte prvních 5 surovin na jemnou směs. Přidejte rozinky a vodu a zpracujte v lepivou hmotu, kterou rozdělte na 9 částí po 30 g a vtlačujte do cupcake formičky vystlané potravinářskou fólií. Korpusky si odložte stranou.

Suroviny na krém

150 g máslové dýně zbavené slupky a jader – nakrájejte na kostičky
65 g měkkých datlí – suché datle namočte na 3 hodiny do vody
26 g sušeného manga natural – namočte na 3 hodiny do vody
32 g kešu oříšků natural – namočte alespoň na 4 hodiny do vody
1,5 lžíce oblíbeného sirupu (javorový, agávový, čekankový)
0,5 lžičky mleté skořice
0,5 lžičky sušeného zázvoru
0,75 lžičky mletého psyllia
1,5 lžíce kakaového másla – roztavte ve vodní lázni
1,5 lžíce kokosového oleje – roztavte ve vodní lázni

Postup

V robotu s „S“ nožem zpracujte dýni na velmi drobnou směs.
V mixéru rozmixujte mango, datle, kešu oříšky a sirup.
Přidejte dýni, koření, kokosový olej a kakaové máslo a rozmixujte na hladký krém.
Nakonec přidejte psyllium a promixujte. Stěrkou setřete krém do misky, přikryjte a dejte lehce ztuhnout do lednice. Přes cukrářský sáček s otevřenou hubičkou ozdobte korpusky krémem.
Cupcaky ozdobte dle libosti semínky, kokosem, kustovnicí, moruší apod. a před servírováním uchovávejte v lednici.

Zdroj: bistRAWveg

KAM DÁL: Vlašák v papíru: Studentský adrenalin, který si dnes už neumíme představit. Přesto nostalgicky vzpomínáme.