Zapomeňte na tradiční těžké podzimní pokrmy a vyzkoušejte letos něco nového. Že vás nebaví připravovat jen dýňovou polévku? V tom případě vyzkoušejte celerový krém s libečkem a kešu oříšky. A pokud přece jenom si nedokážete představit podzim bez dýně, tak si připravte lahodné cupcaky.
Zkusíte to, nebo se raw stravy bojíte?
K těmto dnům zkrátka neodmyslitelně patří polévky, které zahřejí na těle i duši. Zároveň zasytí, potěší chuťové pohárky, a navíc dodají tu správnou energii! Jemný a lahodný celerový krém s libečkem vás určitě nenechá chladným.
Blýskněte se a připravte svým bližním netradiční dezert v raw verzi – dýňovo-mangový cupcake. „Často jsou to právě dezerty, které jsou tím prvním krůčkem k odhodlání následně ochutnat i další typy raw jídel, než jsou ta sladká," přitakává Stanislav Petříček z bistRAWveg.
- Celerový krém s libečkem (4 porce)
Suroviny na polévku:
300 g celeru
95 g kešu oříšků natural – namočte alespoň na 4 hodiny do vody
1 stroužek česneku bez středového klíčku
1,5 lžičky mořské soli
1 lžíce čerstvého libečku (nebo 2,5 lžičky sušeného)
0,5 lžičky bílého pepře
480 ml filtrované vlažné vody
libeček na ozdobu
Postup
Opláchnuté a zcezené kešu společně s ostatními surovinami rozmixujte v mixéru na hladký krém. Polévku nalejte do misky / na talíř, ozdobte nasekaným libečkem a podávejte.
Krém si můžete posypat také různými semínky, oříšky nebo například marinovanými semínky.
Suroviny na marinovaná semínka:
30 g slunečnicového semínka – namočte na 4 hodiny do vody
30 g dýňového semínka – namočte na 4 hodiny do vody
1 lžičku sojové omáčky tamari
špetka uzené papriky
špetka kajenského přepře
Postup
Opláchnutá a zcezená semínka smíchejte v misce s ostatními surovinami a nechte 6 hodin marinovat. Semínka stěrkou setřete na podložku sušicího plátu, rozprostřete a dejte sušit na 42 °C cca 6 hodin do sušičky (dokud nejsou křupavá).
- Dýňový cupcake (9 kusů)
Suroviny na korpus
90 g slunečnicového semínka (aktivované)
90 g kešu oříšků natural – namočte alespoň na 4 hodiny do vody
špetičku mořské soli
špetičku mletého hřebíčku
1,5 lžíce nepraženého kakaa
90 g nesířených rozinek
1 lžíce nefiltrované vody
Postup
V robotu s „S“ nožem zpracujte prvních 5 surovin na jemnou směs. Přidejte rozinky a vodu a zpracujte v lepivou hmotu, kterou rozdělte na 9 částí po 30 g a vtlačujte do cupcake formičky vystlané potravinářskou fólií. Korpusky si odložte stranou.
Suroviny na krém
150 g máslové dýně zbavené slupky a jader – nakrájejte na kostičky
65 g měkkých datlí – suché datle namočte na 3 hodiny do vody
26 g sušeného manga natural – namočte na 3 hodiny do vody
32 g kešu oříšků natural – namočte alespoň na 4 hodiny do vody
1,5 lžíce oblíbeného sirupu (javorový, agávový, čekankový)
0,5 lžičky mleté skořice
0,5 lžičky sušeného zázvoru
0,75 lžičky mletého psyllia
1,5 lžíce kakaového másla – roztavte ve vodní lázni
1,5 lžíce kokosového oleje – roztavte ve vodní lázni
Postup
V robotu s „S“ nožem zpracujte dýni na velmi drobnou směs.
V mixéru rozmixujte mango, datle, kešu oříšky a sirup.
Přidejte dýni, koření, kokosový olej a kakaové máslo a rozmixujte na hladký krém.
Nakonec přidejte psyllium a promixujte. Stěrkou setřete krém do misky, přikryjte a dejte lehce ztuhnout do lednice. Přes cukrářský sáček s otevřenou hubičkou ozdobte korpusky krémem.
Cupcaky ozdobte dle libosti semínky, kokosem, kustovnicí, moruší apod. a před servírováním uchovávejte v lednici.
Zdroj: bistRAWveg
KAM DÁL: Vlašák v papíru: Studentský adrenalin, který si dnes už neumíme představit. Přesto nostalgicky vzpomínáme.