Kakao a výrobky z tohoto oblíbeného a chutného prášku mají antioxidační účinky. Kvalitní kakaové pochoutky a samotný kakaový prášek totiž obsahují vysoké množství antioxidantů, které našemu tělu pomáhají chránit buňky před oxidačním stresem.
Tímto způsobem mimo jiné i snižují riziko vzniku srdečního onemocnění.
Studie, která zkoumala vliv kakaa na zdraví více než 20 000 participantů, potvrdila, že má tato změna jídelníčku na jejich zdraví pozitivní vliv.
Dr. Yanbin Dong, který tento výzkum vedl, řekl: „Produkty vyrobené z kakaa se staly plošně konzumovanými potravinami, u kterých stále narůstá poptávka. Lidé se také začínají více zajímat o jejich pozitivní zdravotní účinky.“
K čemu slouží flavanoly?
Flavanoly jsou látky, které můžeme nalézt právě v kakaových bobech a které tělu pomáhají chránit buňky před oxidačním stresem.
„Zařazení více flavanolů do stravy je spojeno s nižším rizikem ischemické srdeční choroby,“ uvedla na svém webu charitativní organizace pro výzkum srdečních chorob British Heart Foundation. Vysokým obsahem těchto látek se pyšní zejména hořká čokoláda.
Zdravotní benefity
Kakao využívali již staří Aztékové, jeho hlavním benefitem je vysoký obsah katechinů, epikatechinů a flavonouidů (druh flavanolů), látek, které pozitivně ovlivňují náš cévní systém.
Podle studií působí konzumace kakaa a kakaových výrobků pozitivně na:
- aktivaci krevních destiček
- oxidaci LDL
- lipidové profily
- záněty
- krevní tlak
- inzulínovou resistenci
- hladinu cholesterolu v krvi
- imunitu
- krevní tlak
To vše následně pozitivně olivňuje i naše srdce.
Zdroj: Express
KAM DÁL: Nezdravé mléko: Zvyšuje riziko vzniku demence, srdečních chorob a rakoviny, nepomáhá ani kostem.