Připravili jsme si pro vás několik tipů a triků, jak se vypořádat s trávicími problémy.
Průmyslově zpracované potraviny
Typický jídelníček většiny lidí se skládá z nasycených tuků a přidaných potravinářských látek, tyto potraviny jsou jedním z hlavních rizikových faktorů při vzniku trávicích potíží.
Studie ukazují, že přidané látky včetně glukózy, soli a dalších chemikálií zvyšují zánětlivost v těle, a tak mohou vést k mnohým onemocněním trávicího traktu.
Navíc se ve většině druhů průmyslově zpracovaných potravin nachází i "nezdravý" druh tuku. Jde o tzv. trans tuky, které nepřispívají jen k trávicím problémům, ale jsou také jedním z rizikových faktorů vzniku různých srdečních onemocnění.
Vláknina
Většina z nás má jako látku, která nám s trávením pomůže, zafixovanou vlákninu. Skutečně je to tak, dokonce existuje více druhů vlákniny a každý z nich nám s trávením pomáhá jiným způsobem.
Rozpustná vláknina nám pomáhá se cítit sytě a zajišťuje tak, že se nepřejíme, a zároveň také pomáhá s vyprazdňováním. Nerozpustná vláknina na druhou stranu dokáže trávicí trakt pořádně pročistit.
Rozpustnou vlákninu obsahují:
- vločky
- luštěniny
- ořechy
Nerozpustnou vlákninu najdete v:
- zelenině
- celozrnném pečivu.
Studie potvrdily, že nám vláknina může pomoci s prevencí určitých nepříjemných onemocnění trávicího traktu, jako jsou např. žaludeční vředy, reflux, hemoroidy a syndrom dráždivého tračníku.
Zdravé tuky
Zaručeně vám také pomůže do vašeho jídelníčku přidat tuky, ale jen ty zdravé, tedy nenasycené, jakými jsou i omega-3 mastné kyseliny. Jsou totiž nutné k tomu, abyste se po jídle cítili plní, nepřejídali se a nezatěžovali tak svůj trávicí systém. Jsou také nezbytné k absorbci živin z přijaté potravy.
Studie také dokazují, že se díky konzumaci tohoto druhu tuků můžete vyhnout onemocnění střev, jakým je např. ulcerózní kolitida.
Hydratace
Je doporučeno vypít 1,5 až 2 litry vody za den, abyste se vyhnuli zdravotním komplikacím. Nedostatečná hydratace těla může způsobit mimo jiné i zácpu.
Pokud ale intenzivně cvičíte, tak byste měli doporučené množství navýšit.
S dodáním dostatečného množství tekutin do vašeho těla vám mohou pomoci i některá jídla. Potraviny, jako je např. cuketa, okurka, celer, rajčata atd., obsahují velké množství vody a brání tak dehydrataci.
Jezte pomalu
Pokud budete s jídlem pospíchat a dostatečně jednotlivá sousta nerozkousáte, tak si zaděláváte na zdravotní problémy. V ústech bychom totiž měli jídlo rozmělnit co nejvíce, aby bylo pro távicí enzymy snadné ho dále rozložit.
Studie dokazují, že pokud jídlo v ústech dostatečně nerozžvýkáte, vede to i k nedostatečné absorpci živin z konzumované potravy.
Zdroj: Healthline
KAM DÁL: Tom Hanks, Salma Hayek a další celebrity trpí nevyléčitelnou nemocí. Nevzdali to a inspirují miliony.