Lékaři už ji nezakazují
Káva obsahuje vysoké množství antioxidantů – tedy látek, které potlačují nebo oddalují vznik některých civilizačních chorob, jako jsou Alzheimerova nebo Parkinsonova choroba, diabetes II. typu, astma, nemoci srdce a cév nebo cévní mozkové příhody.
(O této vážné nemoci jsme psali v článku o cholesterolu nazvaném Mýtus nebo zabiják a v dalším pod názvem Aby vás neklepla pepka.)
Na dvou i třech šálcích kávy si mohou denně pochutnat i hypertonici, protože kofein nezpůsobuje trvalý vzestup krevního tlaku; vy starší, vzpomínáte na to, jak vám lékař při vyšším tlaku zakazoval kávu? (Psali jsme o tom i v článku Co nevíte o kávě?)
Pravé presíčko je základ
Pravé espresso by podle odborníků mělo být zalito maximálně 30 ml vody, její teplota by měla dosahovat 90 °C a zároveň by voda neměla být tvrdá. Právě tvrdost vody totiž výrazně ovlivňuje chuť kávy.
Lahodný šálek espressa si můžete připravit i sami doma. Spolupracovníci dTestu tvrdí, že test pákových modelů přístrojů na výrobu kávy skončily s celkově dobrou známkou.
S mlékem, nebo bez?
Kromě klasického espressa si v nich můžete připravit i jeho mléčné varianty, například café latte nebo cappuccino. Napěnění mléka ovšem v běžnějších typech kávovarů - na rozdíl od plně automatických a kapslových modelů - probíhá vždy manuálně. Některé modely jsou vybaveny funkcí nastavení množství vody, její teploty i tvrdosti. U většiny přístrojů však musíte vodu zastavit ručně. Pokud je součástí kávovaru mlýnek, budete mí k dispozici vždy čerstvou a tedy kvalitní kávičku, ale musíte počítat s vyšší cenou.