Vylisovat si ovocnou šťávu k snídani nebo základ na výrobu ovocného džemu nebylo díky mechanickému mlýnku nikdy snazší. Ten totiž umí dostat sladkou tekutinu ze všech druhů ovoce a v případě, že jste vyznavači ultra zdravého životního stylu, tak i z obilných trav či klíčků. Z měkčích druhů ovoce pak připraví lahodné ovocné pyré plné vlákniny, které si pak můžete dát zamrazit a dostat zdravou ovocnou zmrzlinu.
Není to nic složitého
A je to jednoduché. "Odšťavňování probíhá díky drcení a tlaku, který vytváří šneková hřídel. Vylisovaná šťáva pak odtéká otvorem na boční straně a cedí se skrze cedník, který je uvnitř odšťavňovací komory, a přes plátýnko pak protéká do nádoby. V přední části můžete také regulovat přítlak dužiny podle použité suroviny," vysvětluje Michal Kubíček, majitel cukrářského portálu. Pomalé lisování je navíc velmi šetrné – nedochází k oxidaci a všechny vitamíny jsou tak plně zachovány
Stále více lidí dnes vyhledává potraviny, které pochází přímo od farmářů a jsou takzvaně "domácí". To se týká i vajec. A co si z takových čerstvých vajec připravit? Samozřejmě nejsou vhodná jen na pečení, ale třeba i v k přípravě pravých domácích nudlí nebo těstovin. K tomu postačí strojek na domácí nudle, který dokáže vyrobit tenké těsto na nudle nebo pláty na lasagne nebo cannelloni.
Může to být i zábava
"Doma si můžete vyrobit chutné těstoviny bez éček, jen z domácích surovin. Sami si navolíte tloušťku těsta, jakou potřebujete – na výběr máte ze 6 nastavení. Strojek má ale i jiné využití, vhodný je i pro cukráře. Například když potřebujete vytvořit stejně tenké plátky k modelování nebo vypichování," objasňuje Michal Kubíček. Strojek je celokovový, takže jej lze snadno sestavit a také rozložit a umýt.
Připravené těstoviny pak můžete doladit buď s nostalgií dětských let, a to sladkou posypkou z ořechů – s těmi práci každé hospodyňce usnadní louskáček na ořechy, nebo naopak více "po italsku", třeba s bylinkovým pestem. Mramorový hmoždíř dokáže rozmělnit čerstvě natrhané bylinky, různá koření, ale také třeba vanilku nebo vytvořit česnekovou pastu. Můžete jej tak použít jak při sladkém i slaném vaření a pečení, protože nepřenáší pachy a je snadno omyvatelný. Současně je skvělým doplňkem hodícím se do každé kuchyně.