Řada z nás se vybírání melounu v obchodě děsí, není to totiž nic lehkého. Ve většině domácností je tak jeden melounový specialista, který má výběr tohoto ovoce na starosti. V obchodech můžete slyšet spoustu ťukání a vidět, jak tuto zeleninu zákazníci zkoumají ze všech stran a často si nakonec vyberou takový meloun, který vám okem neznalce přišel jako ten nejhorší.
Výběr melounu má totiž svá pravidla, která opravdu fungují. S těmito léty prověřenými tipy a triky zvládnete výběr toho nejšťavnatějšího melounu i vy.
Zkoumejte defekty
Cílem je vybrat ten nejsladší, šťavnatý a zralý meloun, je ale také důležité se ujistit, že se dovnitř nedostaly bakterie nebo plíseň. Nejdříve tedy meloun pořádně prozkoumejte, neměly by na něm být žádné praskliny.
Barva
Druhým krokem je kontrola barvy. Nejlépe by měl chutnat kousek, který vypadá vybledle. Zářivá barva na slupce je totiž znamením toho, že meloun ještě není zcela vyzrálý.
Velikost
Zkuste si v ruce potěžkat všechny melouny v koši a vyberte ten, který se zdá být na svou velikost až podezřele těžký. Máte tak totiž jistotu, že bude pořádně šťavnatý.
Ťukání
Teď přichází čas na oblíbené ťukání na kůru melounu, které mají opravdoví znalci této zeleniny již dobře naposlouchané. Není se ale čeho bát, to, jestli je to ten pravý kousek, nebo ne poznáte lehce. Čím dutěji meloun zní, tím lépe.
Zdroj: The Kitchn
KAM DÁL: Žena přišla o zuby kvůli běžnému zvyku, nyní varuje ostatní.