Chléb je u nás jednou z nejoblíbenějších potravin, bohužel ale moc dlouho nevydrží, tedy alespoň při běžném způsobu skladování. Chléb většinou vydrží čerstvý po dobu 3 až 6 dní, poté na něm ve většině případů začíná růst plíseň nebo začíná být okoralý. Je ale možné se okorání i plísni vyhnout po dobu několika týdnů.
Většina z nás už jistě slyšela o tom, že chléb a toustový chléb vydrží déle, pokud je dáme do lednice. V lednici sice vydrží měkký a zdánlivě čerstvý, ale ve většině případů na něm rychle začíná růst plíseň. Tomu lze ale lehce zabránit.
Stačí jen v pytlíku, ve kterém ho do lednice dáváte, udělat několik děr, abyste tak zajistili proudění vzduchu v šáčku a nenahrávali tvorbě plísní. V opačném případě by se totiž v sáčku tvořily kapky vody, které by pečivo proměnily v ideální místo pro plísňové bujení.
Rozhodně ale nevyřezávejte v sáčku na chleba děr až příliš mnoho. Čím více bude pečivo vystaveno okolnímu vzduchu, tím rychleji bude tvrdnout. Je lepší nejdříve udělat v pytlíku, ve kterém je chleba uložený, méně otvorů a poté je případně postupně přidat.
Ideální je sáček v lednici na několik hodin nechat, podívat se, jestli se v něm tvoří kapky, a pokud ano, přidat otvory. Pokud najdete ten správný balanc, můžete si na svém pečivu pochutnávat až 3 týdny.
Zdroj: Express
KAM DÁL: Jak se zbavit nafouklého břicha: Pomůže jeden jednoduchý tip.