Zánět je přirozený proces, který náš organismus potřebuje ke správnému fungování. Pomáhá totiž našemu tělu chránit se před poškozením a také s léčbou infekcí, nemocí či zranění. Mezi příznaky krátkodobého neboli akutního zánětu patří mimo jiné otok, teplo, zarudnutí či bolest.
V okamžiku, kdy se zánět stane chronickým, se ale pro tělo stává škodlivým.
Tento typ zánětu může trvat několik týdnů nebo dokonce až několik let a může vést ke vzniku srdečních onemocnění, cukrovky, ztučnění jater a rakoviny. Součástí zánětlivé reakce našeho těla je mimo jiné i vyšší produkce bílých krvinek, cytokinů a imunitních buněk.
Naštěstí ale existuje celá řada způsobů, jak se chronické zánětlivosti zbavit.
Co způsobuje chronický zánět?
Za vznikem chronického zánětu stojí v drtivé většině případů určité faktory životního stylu. Jedná se zejména o faktory, které se pravidelně opakují.
Mezi tyto opakující se zvyky patří mimo jiné:
- Konzumace vysokého množství cukru a kukuřičného sirupu s vysokým obsahem fruktózy.
- Velké množství rafinovaných sacharidů ve stravě (např. bílý chléb).
- Zařazení vysokého množství průmyslově zpracovaných potravin obsahujících velké množství transmastných kyselin.
- Pravidelná konzumace rostlinných olejů.
- Nadměrné pití alkoholických nápojů.
- Přílišná konzumace průmyslově zpracovaného masa.
- Sedavý životní styl.
Úprava jídelníčku
Vzniku chronické zánětlivosti se tak můžeme vyhnout především změnou našeho jídelníčku. Důležité je vědět, jaké potraviny zvyšují riziko vzniku tohoto nebezpečného stavu a pokusit se jim při plánování jídelníčku vyhnout. Mezi tyto potraviny patří:
- slazené nápoje (např. džusy, limonády),
- dezerty (např. dorty, zmrzlina, sušenky),
- průmyslově zpracované maso (např. párky, boloňská omáčka na těstoviny),
- rafinované sacharidy (např. bílý chléb, bílé těstoviny),
- průmyslově zpracované svačinky (např. brambůrky, preclíky),
- rostlinné oleje (např. sójový olej, kukuřičný olej),
- alkohol v nadměrném množství.
Existují ale i potraviny, které vám se snížením zánětu v těle a zbavením se chronické zánětlivosti mohou pomoci.
V případě, že trpíte chronickou zánětlivostí, je důležité zařadit do jídelníčku zejména ovoce a zeleninu, ovoce s vysokým obsahem tuku (avokádo a olivy), zdravé tuky, tučné ryby, oříšky, chilli papričky, zelený čaj, koření (fenykl, kurkumu, skořici a další).
Příležitostně si můžete pochutnat na hořké čokoládě – i ta vám může pomoci se snížením zánětlivosti v těle. Mléčné čokoládě se ale raději vyhněte.
Celkový životní styl
Důležité je, abyste se kromě změny jídelníčku soustředili rovněž na změnu celkového životního stylu. Snížit míru zánětu v těle vám pomůže mimo jiné pravidelná fyzická aktivita, vyhýbání se stresu a dostatek kvalitního spánku.
Zdroj: Healthline, Eating Well
KAM DÁL: Na problémy se zrakem pomohou ryby, citrusy, semínka i mrkev.