Rakovinu způsobuje narušení přirozeného procesu obnovy buněk, jak na svém webu uvádí Národní institut pro výzkum rakoviny (NCI).
Naše buňky přirozeně odumírají a jejich místo nahrazují nové. Někdy ale dochází k narušení tohoto procesu a buňky se začnou nekontrolovatelně množit, to následně vede ke vzniku nádorů.
Rakovinné buňky mají schopnost napadat své okolí a rozšiřovat se tak dále do těla, růst dokonce i bez toho, aby dostaly signál k růstu, a zároveň ignorují signál, který jim nařizuje, aby se zničily.
Mimo jiné také umí "nařídit" cévám, aby nádory zásobovaly kyslíkem a dalšími živinami, a zároveň jsou schopné se dokonale maskovat před naším imunitním systémem, který na ně poté neútočí a nesnaží se jich zbavit.
K vyšší pravděpodobnosti vzniku této nebezpečné nemoci přispívá celá řada rizikových faktorů, mezi které patří mimo jiné i:
- věk (spolu s vyšším věkem se zvyšuje i riziko vzniku rakoviny)
- chronické záněty v těle
- vystavení toxickým látkám
- hormonální nerovnováha
- obezita
- vystavení radiaci
- opalování
- tabák
Je velmi důležité odhalit jakýkoliv druh rakoviny co nejdříve.
Čím dříve totiž vznik rakoviny odhalíte, tím větší máte šanci na uzdravení se. V raných fázích nemoci je totiž mnohem jednodušší odstranit nádor, který v těle vznikl. Ještě lepší variantou je ale samozřejmě prevence. Pokud se tedy můžete vyhnout výše uvedeným rizikovým faktorům, udělejte to co nejdříve.
Toto onemocnění ale může způsobit i konzumace alkoholických nápojů, která je pro většinu lidí zcela běžnou záležitostí. „Důkazy naznačují, že čím více alkoholu člověk pravidelně pije, tím vyšší je jeho riziko vzniku rakoviny související s konzumací alkoholu,“ uvádí na svém webu NCI.
Zdroj: National Cancer Institute
KAM DÁL: Rakovina jícnu: Této nemoci se dá účinně předcházet.