Třída Virginia: Americký lovec ruských ponorek. Nejnovější verze ohromí nejen Kreml

Ponorky třídy Virginia Rusko nepotěší, stejně jako ani nejnovější verze Block V, která se má blížit k dokonalosti ve všech směrech
Zobrazit fotogalerii (3)
  |   zajímavost

Rusko by mělo zpozornět, americké ponorky třídy Virginia se mají vymykat zavedeným standardům a přinést na moře univerzální a technologicky vyspělé plavidlo. Nová verze Block V má pak tuto ponorku přiblížit k dokonalosti po všech stránkách, zejména ve zbraňové výbavě, které mohou již brzy dominovat hypersonické zbraně.

Nedílnou součástí amerického námořnictva jsou jaderné ponorky jako odstrašující síla, zejména pro Rusko a Čínu. Úlohu tohoto prostředku pak mají plnit především ponorky, které se staví v třídě Virginia. Jak uvádí americký magazín National Interest, plavidla jsou navržena k provádění námořních pobřežních a protiponorkových operací a budou dále sloužit ke sběru důležitých dat. Jejich využití bude v podstatě univerzální.

Tichá a obtížně zjistitelná

Třída Virginia představuje po všech stránkách citelné vylepšení proti starším třídám, které má ve službě nahradit. Především v ní mají vzniknout plavidla, která budou rychlá, obtížně zjistitelná (schopnost stealth), tichá a odolná.  Dokonce jsou tišší než ruská třída Akula. Další výhodou je i skutečnost, že jsou konstruována jako otevřená architektura, což umožňuje jejich budoucí modernizaci, s čímž samozřejmě americké námořnictvo počítá.

Výtlak ponorek třídy Virginia o délce 115 metrů činí 7 800 tun pod hladinou, pohání je jeden jaderný reaktor a dvě turbíny. Pod hladinou mohou dosahovat rychlosti 25 uzlů a více. Vzhledem k typu pohonu je další nezanedbatelnou výhodou, že jejich dosah je prakticky neomezený. Posádku tvoří 134 námořníků.

Nová verze ohromí

Pokud hovoříme o výzbroji, tu tvoří 4 torpédomety 533 mm a dále vertikální vypouštěcí sila s podzvukovými střelami s plochou dráhou letu Tomahawk. I když zbraňová výbava základního typu není úplně nejsilnější, vše má změnit nová verze Block V. Jak uvádí web Naval News, ponorky mají tvořit další vyspělé zbraně.

Block V přidá vylepšené bojové schopnosti proti hladinovým cílům. Zvýší se v prvé řadě palebná síla zabudováním odpalovacích modulů Virginia Payload Module (VPM). To jinými slovy znamená, že se na palubě plavidel bude nacházet daleko více Tomahawků, a jak připomíná web Naval News, perspektivně také hypersonické zbraně zřejmě na konci dekády. Celkem tak ponorky ponesou na rozdíl od starších verzí (Block I až Block IV) o téměř 80 % více munice a to už je obrovský rozdíl.

Kromě velmi dobré výzbroje bude Block V disponovat rovněž vysokým stupněm automatizace, oproti starším verzím bude delší (140 metrů) a bude mít vyšší výtlak (přes 10 000 tun). Technologicky se bude jednat o jedno z vůbec nejvyspělejších plavidel, která kdy byla postavena, a Američané se snaží jejich stavbou obhájit své vůdčí postavení na moři, které již začíná hmatatelně ohrožovat Čína. Aby v možné válce na moři uspěli, potřebují si udržovat „komparativní výhodu“.

Ve službě až do roku 2060

Americké námořnictvo chce nejméně 10 ponorek verze Block V, tři se již v současné době staví (USS Oklahoma, USS Arizona a USS Tang). Počítá se s tím, že třída Virginia vydrží ve službě nejméně do roku 2060. Potenciál amerických ponorek je vskutku vysoký, stejně jako modernizační kapacita. To z nich na moři dělá více než obávaného protivníka.

Zdroj: autorský článek

KAM DÁL: Polská klepeta, která na Ukrajině drtí Rusy: Samohybná houfnice Krab.