Tohle může potkat každou ženu: Věra (31) se hrozně bála rakoviny, diagnóza byla jasná

HPV virus má přes sto geneticky odlišných genotypů. Čtrnáct z nich má vysoký rakovinotvorný potenciál
Zobrazit fotogalerii (2)
  |   zajímavost

Když žena dorazí včas ke gynekologovi, může si ušetřit velké nepříjemnosti. Lékaři totiž umí zachytit stavy, které předcházejí rakovině děložního hrdla. Čas ale opravdu hraje zásadní roli, nález musí odborníci odhalit dříve, než se z prekancerózy rozvine rakovina. Paní Věře její svědomitost možná zachránila život, minimálně však zdravotní komplikace. Náš web zná její plnou totožnost, s ohledem na zachování soukromí uvádíme pouze její křestní jméno.

Na preventivní prohlídky na gynekologii chodí paní Věra (31) s železnou pravidelností, což by měla dělat každá žena. Když přibližně před rokem a půl absolvovala stěr z děložního čípku, poprvé uslyšela trochu jinou zprávu, než na jakou byla zvyklá. Cytologie, jež ukazuje, zda na místě nebují nádor, sice vyšla negativní, ale zároveň se objevil rizikový vir HPV. Ten je hlavním původcem rakoviny děložního čípku.

Zákrok trval čtvrt hodiny i s ohlášením na recepci

Přestože byl nález cytologického stěru negativní, lékařka poslala paní Věru k expertovi, aby jí odebral vzorek tkáně – pro jistotu. Paní Věra tak zamířila ke specialistovi MUDr. Leopoldu Rotterovi, Ph.D., který jí biopsii provedl. „Díky své odbornosti pan doktor již při zákroku zpozoroval lézi se změnou tkáně děložního čípku. Při těchto lehkých změnách se však vyčkává, zda si s nimi imunitní systém sám poradí,“ tvrdila Věra pro Čtidoma.cz.

Užívala tak mimo jiné léky na podporu imunity a za pár měsíců šla na prohlídku znovu. Čípek se ale nijak nezlepšil, ba naopak. A tak bylo jasné, že je třeba jej kvůli zřejmému budoucímu riziku nádoru operačně ošetřit (konizovat). „Pan doktor mi aplikoval lokální znecitlivění a zákrok provedl asi za 5 minut. Nic jsem necítila. Poté jsem mohla jít domů. Celá procedura včetně ohlášení se na recepci a přípravy k zákroku tak zabrala asi čtvrt hodiny,“ pochvalovala si paní Věra, která se mohla hned vrátit za malou dcerou.

Tvrdí, že byla mile překvapena, že vše může jít tak hladce a rychle. „Zvláště když na jiných pracovištích musí kvůli těmto zákrokům provést celkovou anestezii. Dobře jsem si vybrala jak lékaře, tak moderní a špičkovou kliniku,“ dodala Věra. Nyní pečuje o dvouletou dceru. Je pod pečlivým lékařským dohledem a bude pravidelně chodit na kontrolní stěry.

Ročně vyšetříme stovky pacientek s abnormálním nálezem

Od roku 2014 v České republice funguje systematický plošný screening karcinomu děložního hrdla. V jeho rámci gynekologové provádí u žen cytologický stěr, jenž umí nález odhalit. Zdravotní pojišťovny tento stěr hradí jednou ročně od 15. roku věku. „Ročně vyšetřujeme stovky pacientek s abnormálními nálezy na děložním hrdle. Je to až několikanásobně více ve srovnání s dobou před 10 lety, kdy plošný screening začal. Přibližně u 100 žen ročně pak u nás v Hradišti řešíme těžké předrakovinové nálezy, a to právě konizací děložního hrdla,“ vysvětlil pro Čtidoma.cz MUDr. Leopold Rotter, Ph.D., vedoucí lékař gynekologického centra Gynmeda.

V České republice podle odborníka onemocní rakovinou děložního hrdla ročně přibližně 730 žen, více než 300 z nich na zhoubný nádor zemře. Nemoc postihuje převážně ženy v produktivním věku – přibližně 60 % pacientek má mezi 30 a 59 lety. Nejčastější příčinou tohoto typu rakoviny je nákaza agresivními viry HPV. Lze se však proti němu očkovat a od ledna tohoto roku zdravotní pojišťovny vakcinaci plně hradí dívkám a chlapcům od 11 let.

Zdroj: autorský článek

KAM DÁL: Virus ptačí chřipky H5N1 mutuje a přizpůsobuje se. Přenáší se i na člověka.