Ruský systém Pancir-S1: Děravý jako necky. Na jeho vyřazení stačí i levný dron

Ztráty ruského systému Pancir-S1 počítají Rusové ve velkém
Zobrazit fotogalerii (3)
  |   zajímavost

Rusko poměrně rychle ztrácí své protivzdušné systémy Pancir-S1 po celé Ukrajině. Agresor hledá způsoby jejich ochrany, nicméně se mu to nadále nedaří.

Ukrajinci s úspěchem používají levné, a přitom účinné drony, které sami vyrábí nebo jsou jim dodávány od jejich spojenců. Této taktice neodolávají ani protivzdušné systémy Pancir S-1, jejichž hodnota činí asi 15 milionů dolarů. 

Jak uvedl server Defence Blog, Rusko ztratilo od začátku války na Ukrajině už 21 těchto zbraňových systémů. 

Na likvidaci stačí i levný dron

Ruská protivzdušná obrana, na níž si okupanti zakládají, se tak ukázala jako děravá, jak cituje web Newsweek exilového ukrajinského starostu města Melitopol, Ivana Fedorova. Rusové tak hledají způsoby, jak posílit ochranu svých protivzdušných systémů Pancir S-1, to se jim ale příliš nedaří, protože na jejich zničení stačí levný ukrajinský dron.  

Nejen Pancir S-1, ale i další systémy

Rusové tak přicházejí o další Panciry S-1 na celém území Ukrajiny, ale i mimo něj. Naposledy by zničen jeden systém v Doněcké oblasti. V lednu tohoto roku se podařilo obráncům před ruskou invazí vyřadit dva Panciry S-1 v Bělgorodu. Toto město, jakož i celá oblast jsou nejen pod ukrajinskou palbou, ale rovněž na ně tlačí partyzánské skupiny, které bojují proti Rusku, jako například Legie Svoboda Ruska a Ruský dobrovolnický sbor.

Nicméně nejen Panciry padají za oběť přesným ukrajinským útokům, Rusové musejí počítat také ztráty protiletadlového systému Tor či Buk a dalších. Minulý rok Ukrajina oznámila, že zlikvidovala zvlášť ceněné zboží, které Rusko exportuje, a to systém S-400 na Krymu. Bezpečnostní analytik Ing. Zdeněk Petráš, Ph.D., z Centra bezpečnostních a vojensko-strategických studií Univerzity obrany pro Čtidoma.cz k tomu říká: „Stejně jako Ukrajina i Rusko ztrácí své systémy protivzdušné obrany, což se týká i Pancirů-S1. Ty sice byly nasazeny v určitých konfliktech, nicméně některé ruské protivzdušné komplexy nemají tak velkou bojovou zkušenost a jsou navíc zastaralé, třeba ze sedmdesátých let, proto přirozeně přichází ztráty.“ Petráš k tomu v obecné rovině dodává, že se časem vždy na určitou zbraň najde nějaká protizbraň, což platí na zemi, ve vzduchu i na moři. 

Pancir-S1 představuje ruský hybridní samohybný protiletadlový systém krátkého a středního dosahu. Je navržen k ochraně civilních a vojenských objektů. Používali jej i proruští separatisté na východní Ukrajině od roku 2014. Systém je vyzbrojen dvěma kanóny ráže 30 mm a může vyvinout palbu až 5 000 ran za minutu. Kanóny mohou používat tříštivo-trhavou, zápalnou nebo kumulativní munici. 

Zdroj: autorský článek

KAM DÁL: Z Dity nebudou mít Rusové žádnou radost. Česká houfnice nové generace v ukrajinských službách.