Co potřebujeme?
1 kg vepřové plece (bez kůže)
0,6 kg vepřového bůčku (tučného, bez kostí a kůže)
3 ks žemle (suché)
0,2 l bílého vína
0,2 l mléka (stačí 0,1 l smetany 33% a doplnit vínem)
2 g mletého pepře
1 g muškátového květu
1 g citrónové kůry (strouhaná)
sůl (podle chuti)
skopová střívka (nebo vepřová)
špejle (na zadělání jako na jitrnice)
Večer si maso nakrájíme na menší kostky, osolíme a opepříme a dáme odpočinout do ledničky. Ráno masíčko semeleme, libové a tučné každé zvlášť, libové co nejjemněji a můžeme to vzít i dvakrát.
Houstičky namočíme do mléka a rozetřeme na velmi jemnou hmotu, přidáme semleté maso a mícháme, dokud nás nebolí ruka, to je hmota spojená. Přidáme zbylé koření a víno, zamícháme a nakonec přimícháme tučné mleté maso, aby se nám spojilo. Když je hmota příliš hustá, přilíváme vínko.
Poté plníme do střívek, zadrhneme nebo zašpejlujeme a pečeme podle chuti, obalené v hladké mouce nebo trojobalu. Fajn varianta je i pečení v troubě. Ideálně v pečicím sáčku.
Upečeme a podáváme s brambory nebo chlebem. Nezapomeňte si k jídlu dát i zbylé vínko.