Ve Středočeském kraji bylo v prvním čtvrtletí provedeno 529 kontrol ve 488 stravovacích zařízení. Středočeští hygienici udělili 94 pokut v celké výši 368.500,- Kč a přijali 37 opatření.
"Nejvíce nedostatků jsme standardně zaznamenali v dodržování požadavků na provozní hygienu a také v oblasti skladování a manipulace s potravinami. Stoupl ale i počet prohřešků v požadavcích na osobní hygienu personálu a označování alergenů v potravinách,“ uvádí hlavní hygienik Vladimír Valenta.
Pro srovnání: v celé České republice bylo na základě kontrol hygieniků v prvním čtvrtletí navrženo 787 finančních sankcí ve výši 2.357.900,- Kč a uloženo 192 opatření. Nejčastějším opatřením bylo nařízení povinné sanitace provozovny a likvidace pokrmů.
V letošním roce jsme o problémech s hygienou v restaucích informovali v článku Stará hospoda v Nespekách řešila problém s hygienou. O případu mělnického občerstvení se dočtete: Pekelná špína v Čertovce. Minulost? Přesvědčte se.