Připravili jsme pro vás malý výběr z dobrot, které budete mít hotové "cobydup".
Sněhové koule
2 bílky, 80 g moučkového cukru, 100 g kokosové moučky, 2 lžíce kakaa, 1 lžíce rumu.
Ušleháme tuhý sníh, postupně zašleháme cukr a vmícháme kokosovou moučku smíchanou s kakaem a lžící rumu. Do vláčného těstíčka zabalíme oloupané mandle a vytvořené koule obalujeme v kokosové moučce.
Švestkové kouličky
10 velkých suchých švestek, 1 lžíce švestkových povidel, 1 lžička kakaa, 1 lžíce citronové šťávy a špetka strouhané kůry, 2 dl moučkového cukru, 2 dl strouhaného kokosu.
Švestky omyjeme, krátce povaříme v troše vody a vypeckujeme. Jemně je usekáme a spojíme s ostatními surovinami. Vzniklou hmotu dobře promícháme, tvarujeme malé kuličky, a ty obalujeme v kokosové moučce.
Vosí hnízda
180 g moučkového cukru, 80 g másla, 200 g mletých piškotů, 50 g kakaa, 4 lžíce rumu, 2 lžíce vody.
Zpracujeme těsto a necháme je 2 dny v chladu uležet. Potom plníme formičky úlku; do středu dáme náplň a přiklopíme piškot. Nakonec namáčíme v čokoládové polevě.
Náplň: vymícháme do hladka 80 g moučkového cukru, trochu vaječného koňaku, 1 lžíci kondenzovaného mléka a 2 lžíce rumu.
Kávové ořechy
250 g mletých ořechů, 150 g cukru, 2 lžíce rybízového džemu, 1 lžíce silné černé kávy.
Džem utřeme s cukrem, vmícháme vychladlou kávu a nakonec ořechy. Propracujeme a natlačíme do vymazaných a vysypaných formiček. Necháme do druhého dne schnout na teplém místě a teprve potom vyklopíme.
Kávová zrna
3 lžíce moučkového cukru, 4 lžíce rozpuštěného másla, 2 lžíce vanilkového pudinku, 2 lžíce kakaa, 2 lžíce mleté kávy.
Z vypracovaného těsta tvarujeme malé oválky, uprostřed nožem naznačíme střed jako u kávového zrna. Necháme v chladu ztuhnout. Můžeme namáčet v čokoládové polevě.
Kávové bonbony
150 g krystalového cukru svaříme s 1 dl černé kávy na hustý sirup. Přidáme 150 g mletých ořechů a vymícháme na hustou kaši. Tvarujeme bonbony, které obalíme v jemně mleté kávě a pak naaranžujeme do papírových košíčků.
Skořicové kuličky
Balíček dětských piškotů, 50 g moučkového cukru, 140 g másla, 100 g mletých ořechů, 100 g nasekaných rozinek, 4 lžíce kakaa, 4 lžíce rumu, 1 lžička mleté skořice.
Umleté piškoty smícháme s ostatními surovinami a hmotu necháme ztuhnout. Do kousků těsta zabalíme lískový oříšek (mandli) a dáme ztuhnout do chladničky. Ztuhlé kuličky namáčíme v čokoládové polevě.
Kešu kaštánky
60 g moučkového cukru, 100 g mletých kešu oříšků, 1 bílek, šťáva z 1/2 citronu.
Vypracujeme oříškovou hmotu, ze které tvarujeme kuličky. Necháme oschnout, pak napíchneme na jehlici a z větší části ponoříme do rozpuštěné čokolády. Ztuhlé ukládáme do papírových košíčků.