V kuchyni u Romany Šafránkové to voní domácí ovocnou marmeládou. Aby také ne, minulý rok Romana vyhrála dvojitou zlatou medaili na Světovém marmeládovém mistrovství v Anglii. Její výrobky zde získaly také ocenění Šampión šampionů. Sympatická mistryně světa se s námi o jeden z receptů podělila.
Tajemstvím jejích marmelád jsou pouze čerstvé plody a žádné pektiny.
Na jahodovou si připravte
1 kg čerstvých jahod
300 g cukru
šťávu z jednoho citronu
Kouzlo je v jednoduché přípravě
Čerstvé jahody omyjte, odstraňte stopku, rozmačkejte a pokapejte šťávou z citronu. Ovoce si tak udrží zářivou barvu. Důležitým krokem je jahody odvodnit, za stálého míchání nechte vypařit vodu. V průběhu vypařování se na povrchu začne tvořit pěna, kterou pečlivě odstraňte.
Po odvodnění přidejte cukr a ještě povařte.
Hotovou marmeládu nalévejte ještě horkou do připravených sklenic.